Succé i kvalet – FC Stockholm klara för division 2

Tre år i trean fick räcka tyckte FC Stockholm Internazionale. Den hårdsatsande innerstadsklubben är klara för division 2 efter seger med 2–1 borta mot IK Sleipner i kvalets andra omgång i lördags.

  • Publicerad 13:20, 5 nov 2018

– Det blev en rolig bussresa till Stockholm och så fest på kvällen med folk runt laget och sponsorer, en rolig kväll! säger Stefan Elfver, sportchef i FC Stockholm Internazionale.

Efter en andraplats i division 3 södra Svealand har FC Stockholm radat upp starka insatser i kvalet till division 2. Först slog man ut IFK Ölme (3–2 hemma på Kristinebergs IP och 1–1 borta) och därefter blev det seger med 2–1 både hemma och borta mot IK Sleipner som slogs för att behålla sin division 2-status.

”Bollen ska in också”

Men FC Stockholm var illa ute en stund i lördagens returmöte borta på Östgötaporten i Norrköping. IK Sleipner tog ledningen i den 12:e minuten och var i det läget vinnare tack vare bortamål.

– Lite oroligt var det, tankarna börjar snurra. Vi hade dock bra kontroll och skapade chanser, men bollen ska in också, säger Stefan Elfver.

Avgjorde med kvarten kvar

Ja, in skulle bollen. Mani Tourang, hela seriens skyttekung, kvitterade till 1–1 i den 31:a minuten.

– Vi har vänt underläge i tre av de fyra kvalmatcherna, konstaterar Stefan Elfver.

Vid 1–1 stod matchen och vägde – till matchminut 77 då Jesper Carlsson satte 2–1 för FC Stockholm. Ett mål som innebar att avancemanget i praktiken var klart.

– Ja, då behövde de göra tre mål, säger Stefan Elfver.

Snabb resa från division 7 till tvåan

Men några fler mål blev det inte och därmed är alltså FC Stockholm klara för division 2 nästa år.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om hur klubben redan från start satte upp högtflygande mål och pratade om ”vägen mot Europa”. Resan uppåt i seriesystemet gick också rasande fort – från division 7 år 2011 till division 3-avancemang 2015.

Nu är det alltså dags för ytterligare ett steg mot den absoluta elitnivån.

”En ny nivå för oss”

– Det är en ny nivå för oss och därför måste vi också ta oss till en ny nivå, både organisatoriskt och spelarmässigt, säger Stefan Elfver.

Blir målet att etablera er i tvåan nästa år eller är tanken att rusa vidare uppåt?

– Det är lite tidigt att säga nu. Det är många bra lag i division 2, men vi är också ett bra lag. Flera av våra lagen som gick upp från trean i fjol – IFK Lidingö och IFK Stocksund till exempel – är topplag i tvåan redan i år. Det tar vi som ett kvitto på att det går. Mycket måste falla på plats, men det finns ingen anledning till att inte vi också ska kunna slåss i toppen direkt, säger Stefan Elfver.

Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!