Succé i Gothia Cup av FC Djursholms tjejer

FC Djursholm hade tre flicklag på plats i årets Gothia Cup, en av världens största fotbollscuper för ungdomar. Alla tre gjorde bra ifrån sig, med ett extra stort plus för laget i F18 som tog silver efter finalförlust på straffar inför drygt 20 000 åskådare på Nya Ullevi.

  • Publicerad 13:47, 15 aug 2018

– En fantastisk prestation! Man fick ha med två överåriga spelare och det hade de flesta andra lagen, men vi hade inga äldre i truppen. Hälften av våra spelare är födda 00 och hälften är ännu yngre, säger Monika Hagman, lagledare i både F19- och damlaget i FC Djursholm.
Truppen i F18 bestod av åtta spelare från klubbens F19-lag och sex spelare från damlaget, men även de var alltså unga. I gruppspelet tog laget två segrar och spelade en oavgjord, vilket gav avancemang till A-slutspel.

Vidare på straffar i kvart och semi

Där började FC Djursholm med 3–1 mot amerikanska United FC i 1/16-delsfinalen och fortsatte med 2–0 mot Eriksberg i 1/8-delen. I kvartsfinalen ställdes tjejerna mot Göteborgs DFF, en flick/damförening på elitnivå, och lyckades klara oavgjort (0–0) för att sedan gå vidare på straffar.
Även i semifinalen mot norska Vålerenga (2–2) krävdes straffavgörande, med FC Djursholm som segrare och nu var laget klart för final mot Kungsbacka DFF på Nya Ullevi.

Men förlust på straffar i finalen

– Kungsbacka hade plockat ihop spelare från olika klubbar i hela Göteborgsområdet och truppen bestod av spelare från Elitettan och F19-Allsvenskan. Ändå spelade vi oavgjort, 0–0, vid full tid! säger Monika Hagman.

FC Djursholms tjejer uppställda på Nya Ullevi inför finaldagen. Foto: Monika Hagman

Den här gången var dock inte straffmarginalerna på FC Djursholms sida. Men en andraplats – dessutom obesegrade under full tid – i äldsta flickklassen med 69 starka lag från tio olika nationer är naturligtvis en imponerande insats.

Många har spelat ihop i många år

– Många av tjejerna är från Danderyd, från Djursholm, och har spelat ihop i många många år så de känner varandra väl. Det är en förklaring till framgången. En annan är att vi hade med våra sex spelare från damlaget som spelar seniorfotboll på en hög nivå, division 2, till vardags, säger Monika Hagman.

Peptalk inför finalen på Nya Ullevi, med över 20 000 åskådare på läktarna. Foto: Monika Hagman

FC Djursholm tog ett beslut för fem sex år sedan att göra en rejäl satsning på flickfotbollen, berättar hon.
– Bland annat innebär det bra träningar från unga år, en medveten satsning av klubben.

Bra insatser även av F16 och 07-tjejerna

Och det tycks ha gett resultat. I Gothia gjorde FC Djursholm en stark insats inte bara i F18 utan även i F16, med spelare från klubbens F19-lag, där laget vann gruppspelet och sedan två matcher i A-slutspelet innan det blev förlust på straffar mot danska Viborg efter 0–0 vid full tid i 1/8-delsfinalen – och därmed en delad niondeplats.

FC Djursholm F07 vann sex matcher och förlorade en och blev bästa klubb i sin åldersklass i Gothia Cup. Foto: FC Djursholm

Klubbens tredje lag var F07 och i den åldern utses ute någon segrare, men FC Djursholms tjejer var tillsammans med Xingsta Linshan från Kina bäst i F11-klassen med sex segrar på sju matcher.

Damlaget plötsligt ett topplag

Utöver framgångarna på flick- och ungdomsnivå har FC Djursholms damlag gjort en strålande säsong hittills i division 2 mellersta Svealand. Efter fyra raka segrar och totalt nio vinster på elva matcher ligger FC Djursholm på andra plats, vilket innebär direktuppflyttning till division 1.
– Det har gått otroligt bra, klart bättre än förväntat. I sjal förlorade vi de första åtta matcherna och fick sedan kämpa för att hänga kvar. Inför årets säsong var målet att hamna i mitten, kanske lite högre, säger Monika Hagman.

Storseger i premiären visade vägen

Men ett par egna spelare som flyttades upp från ungdomslagen förstärkte truppen, samtidigt som tränarna fick till en bra struktur och ett vägvinnande spel, förklarar Monika Hagman.
– Vi vann med 9–0 i seriepremiären. Då kände alla att ”oj, vi är visst bra” och så har det rullat på sedan. Vi har ett par tre spelare i 20-årsåldern, men resten av truppen består av riktigt unga spelare – och nu ligger vi bra till för att gå upp i division 1! säger hon.

Västanfors borta på lördag

Närmast väntar Västanfors IF på bortaplan på lördag, den 18 augusti. Nästa match hemma på Djursholms IP är mot tabellfyran Gideonsbergs IF den 25 augusti, klockan 14.