Succé i fjol – i år fylldes Biraloppet på nolltid

Förra årets premiär av Biraloppet blev en succé och när startplatserna till årets lopp, den 29 september, släpptes hade de nästan lika strykande åtgång som Vasaloppets.

  • Publicerad 10:23, 18 sep 2018

– Ja, vi har ett tak på 250 deltagare, vi har inte plats för fler, och de tog slut på fyra timmar. Nu hör folk av sig och undrar om det finns någon som vill sälja sin plats, säger Jörgen Hjort från Bajenpartiet som arrangerar loppet.

Reglerna för loppet är till synes enkla. Första och sista ölen (stor stark) dricker deltagarna på Neverland vid Medborgarplatsen. Där emellan ska de stjälpa i sig en öl på ytterligare åtta barer, sju på Söder plus en på Gullmarsplan, som man besöker i valfri ordning.

Löpning ger rött kort direkt

– Till Ölstugan på Gullmars får man ta tunnelbana, alla andra färdmedel är förbjudna – inklusive löpning. Att springa är strikt förbjudet. Det blir rött kort direkt, och vi har domarjävlar både ute på gatorna och på krogarna, säger Jörgen Hjort.

En ”domarjävel” håller koll på en av deltagarna i loppet 2017. Foto: Bajenpartiet

Trots förbudet mot löpning lyckades fjolårssegraren Lasse Bååth ta sig i mål i premiärloppet och sänka den tionde ölen på imponerande 53 minuter.

”Kan finnas en del dolda talanger”

– Ja, det är fruktansvärt bra och han har ett visst favorittryck på sig i år. Men jag hissar varningsflagg för Herman Israelsson. Han gick vilse i fem minuter förra året och var ändå bara en minut efter. Och bland 250 deltagare kan det ju finnas en del dolda talanger också, siar Jörgen Hjort.

I fjol tog sig cirka hälften av de 250 deltagarna i mål. I år finns medalj att köpa vid målgången för de 150 första. Allt överskott från loppet går till Hammarby Handboll.

Masstart på Neverland

– I fjol drog vi in 53 000 kronor till Hammarby Bandy. Jag tror att det blir mer i år. För fotbollen är det ju småpengar så vi kommer att stötta olika av de lite mindre sektionerna i klubben varje år, säger Jörgen Hjort.

Klockan 13 är det masstart från Neverland. Redan en knapp timme senare lär loppets toppskikt var tillbaka för att nå målet och få i sig öl nummer tio.

Rött kort till den som nekas servering

– Till spelets regler hör också att man ska kunna beställa öl på varje ställe. Restaurangens regler för alkoholservering gäller. Blir man nekad så får man automatiskt rött kort, säger Jörgen Hjort.

Är det tråkigt att ni som arrangerar loppet inte har möjlighet att delta?

– Nja, vi skapade en tradition förra året där vi i partiledningen testar banan och tar en öl på varje ställe helgen före loppet.

Fakta

Tipset: Ta med tjugor och tior

Biraloppet i år går den 29 september.

Masstart på Neverland klockan 13, där första ölen tas. Därefter ska öl drickas i valfri ordning på Centralbar Folkungagatan, Centralbar Götgatan, Charles Dickens, Krukan, Kvarnens uteservering, Bistro Bellman, Gröne Jägaren och Ölstugan på Gullmarsplan innan den tionde ölen sänks på Neverland.

Alla pubarna har ”en stor stark” för 29 kronor fram till klockan 17, ta med tjugor och tior tipsar tävlingsledningen.

Matkontroll (motsatsen till vätskekontroll) erbjuds på Kvarnens uteservering för subventionerat pris.

Efter målgång och prisutdelning hålls en auktion på Neverland med bland annat signerade tröjor. Därefter äntrar Sjuttisju med vänner scenen och spelar Bajenlåtar.

Allt överskott går till Hammarby Handboll.

Visa merVisa mindre