Köerna till vallkokalerna var på sina håll så långa så det inte gick att stänga på utsatt tid under valsöndagen 19 september. Vid Pumpan, på östra Södermalm, var folk på väg att ge upp innan de kommit fram men övertalades av funktionärer att stanna kvar för att göra sin demokratiska röst hörd.

Succéval för vänstern

Det var Vänstern i Svenska kyrkan som ökade mest, från 6 till 10 mandat. Britt Björneke från Huddinge, Vänsterns talesperson i Stockholm, är väldigt glad för den utvecklingen.

– Det känns fantastiskt att det gick så bra. Bättre än vi vågat hoppas.

Varför tror ni att ni ökade så mycket?

– Vi har visat att kyrkan kan vara politisk och ta en aktiv plats i civilsamhället i frågor om solidaritet. Jag tänker på flyktingfrågor, hbtqi-frågor och barn som far illa, för att nämna några exempel.

Att kyrkan ska vara politisk har ju kritiserats från en del håll...

– Jag tycker att det känns som att väljarna tycker annorlunda. Nu gäller det för oss att hitta bra samarbeten med de andra partierna, politiska och icke-politiska. Kyrkan är inte bara är mission utan har en viktig funktion att fylla i massor av samhällsfrågor. Dessutom tror jag att det blåser vänstervindar just nu.

https://www.mitti.se/nyheter/kyrkoherden-i-taby-anmald-efter-uttalande/repuiq!Js4YwVRpPRxgKeDhA6gEjw/?fbclid=IwAR2UFRiuNMBKohLP6qeB2zst4xzT7-hv6LG9qbrCxpfEAbrUqY4y2AJ3hwA

Socialdemokraterna var, enligt företrädaren Olle Burell, mycket nöjda med att fortsatt vara största parti inom kyrkan.

Ni tappade trots allt jämfört med förra valet...

– Jag ser det som att rösterna stannat kvar inom familjen. De traditionellt borgliga backar. Att vänstern går framåt tror jag beror på att de vågat vara väldigt tydliga i vissa frågor som attraherar rödgröna väljare.