Test. Till den 21 april kan du åka med SL:s preiodkort på M/S Emelie mellan Sjöstan och City. Foto: Jochum Ressel

Succé för SL-kort på Sjöstadsfärjan

Dubbelt så många resenärer har tagit färjan på morgonen den här veckan sen SL:s periodkort börjat gälla på M/S Emelie mellan Sjöstan och City.

  • Publicerad 13:06, 29 mar 2017

I lördags stängdes tvärbanan av och fram till oktober får Sjöstadsborna som vill åka kollektivt antingen ta buss eller färja från stadsdelen.

Som Stockholmdirekt tidigare rapporterat har landstinget vill underlätta resandet och därför bestämt att det under en testperiod går bra att åka med sitt periodkort på M/S Emelie som går från Sjöstan in till Nybroplan. Reskassa gäller inte.

Dubblering av resnärerna

Att SL-kortet nu accepteras som biljett gav båtresandet en rejäl skjuts, enligt rederiet. I helgen ökade antalet resenärer från snittet på 1000 resande under en helg till 1300 båtåkare.

Ökningen har hållit i sig under veckan. En vanlig jobbmorgon brukar 40-50 resenärer åka med Emelie. Den här veckan har 100-125 resenärer tagit morgonturen med färjan, uppger rederiet.

Test till 21 april

Till att börja med är SL-kortet giltigt på båten i fyra veckor, fram till den 21 april. Sen ska landstinget ta ett beslut om man fortsätter att stötta pendelbåtsresorna till tvärbanan öppnar igen.

– Landstinget håller på att titta på framtida pendelbåtssträckningar. Nu kom pendelbåtarna och den populära M/S Emelie in som ett sätt att underlätta för bland annat Sicklaborna. Efter pilotprojektet får vi se om det finns möjligheter att förlänga avtalet, säger skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming (C).

Förseningar i ersättningstrafiken för tvärbanan: "Det här kommer bli segt"