Myrorna ökade sin försäljning betydligt i julhandeln Foto: Läsarbild Jonas Nimmersjö

Succé för second hand i julhandeln

Det återvunna plagget blev årets julklapp 2018. Att många var villiga att ge det begagnade en ny chans under granen märktes i second hand-butiken Myrorna i Sollentuna. – Vi ser en ökning i försäljningen, säger Margareta Stark, tillförordnad butikschef.

  • Publicerad 13:43, 3 jan 2019

Fick du begagnade kläder i julklapp? Du är inte ensam. Det återvunna plagget utsågs till Årets julklapp 2018 av HUI Research – något som gav ett uppsving i julhandeln för många second hand-butiker. Myrorna ökade sin totala försäljning fram till julhelgen med tio procent jämfört med föregående år. Nästan lika bra gick det för Myrorna i Sollentuna.

– Vi ser en ökning i försäljningen och ligger däromkring, så det har gått väldigt bra för oss, säger Margareta Stark, tillförordnad butikschef på Myrorna i Sollentuna.

Överskottet går till behövande

Om de stigande försäljningssiffrorna beror på utnämningen av det återvunna plagget som årets julklapp, eller en generell ökad medvetenhet i samhället, är svårt att svara på, menar Margareta Stark.

– Det är jättesvårt att svara på. Jag tror att många har blivit mer medvetna om miljön, samhället och världen runt omkring. Sen går överskottet går till behövande via Frälsningsarmén, så man hjälper samtidigt till att stödja både miljön och samhället.

Second hand-försäljningen ökade i december

Fler unga män

Under julhandeln har Myrorna i Sollentuna framförallt märkt av en ökad tillströmning av nya kunder, särskilt unga män.

– Många har inte handlat på second hand tidigare. Det ser vi som väldigt positivt, att fler hittar hit och att det kanske blivit mer accepterat att handla hos oss, säger Margareta Stark.

Butikens försäljning av kläder ökade i julhandeln, men även böcker och porslin gick bra.

– Det är framförallt faktaböcker som gått bra. Sen är det många som köpt begagnade tallrikar och vaser som julklappar, säger Margareta Stark.

Fick du själv något begagnat i julklapp?

– Vi bestämde oss för att inte köpa några julklappar i år. Däremot har jag själv gett bort begagnade böcker.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Ett steg närmare nytt utegym efter promenad i Tegelhagen

Nyheter Brett stöd för nytt utegym i södra Sollentuna I förra veckan sågs intresserade invånare och ett gäng politiker i Tegelhagen för att kika på några olika platser som skulle kunna funka för ett nytt utegym. Och redan nu har Katti Bauer,...söndag 29/11 10:23

Flicka knivhögg sin faster efter bråk om pannkakor

Nyheter Fastern fick fly in till granne där hon ringde polisen En tonårsflicka har dömts för misshandel och olaga hot efter att hon hotat, bitit och knivhuggit sin faster i armen.lördag 28/11 8:15

Mellanstadiet på Kärrdalsskolan stänger i nästa vecka

Nyheter Sjukfrånvaro på nära 50 procent i personalen I nästa vecka är det distansundervisning som gäller, åtminstone måndag–onsdag, för mellanstadieeleverna på Kärrdalsskolan. Det beslutade utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M) i dag....fredag 27/11 16:19