Nacka FC F04 fick lyfta den åtråvärda Gothia cup-bucklan. Foto: Läsarbild Nacka FC

Succé för Nacka FC i Gothia Cup

Nacka FC åkte till turneringen med fyra lag. Flickor 04 och flickor 05 vann sina klasser, pojkar 11 slutade tvåa i sin klass och flickor 07 slutade femma.

  • Publicerad 11:25, 25 jul 2018

2015 bildades Nacka FC, tre år senare kan föreningen stoltsera med en hel del framgångar i årets Gothia cup, världens största fotbollsturnering för ungdomar.

– Det är helt sanslösa framgångar för vår lilla klubb, säger Ola Gilstring, ordförande i klubben.

Flera faktorer ligger bakom framgångarna. Föreningen har ett speciellt sätt att träna och det finns bara ett lag i varje årskull, där varje spelare är garanterad minst 40 procent speltid varje säsong.

– Vi har aldrig gjort en dribbling eller skottövning med något av våra lag. Vi fokuserar väldigt mycket på passningsspel och positionering på planen, så man står och springer rätt. Sedan har vi ingen utslagning som en del andra klubbar har, det gör att spelarna känner en trygghet här. Vi har anställda tränare redan från sju års ålder, det tror jag är några av anledningarna till framgångarna.

Det var internationellt motstånd som väntade för lagen i final. Flickor 04 besegrade amerikanska San Francisco Aftershocks med 5-1 och flickor 05 vann med 1–0 över det tyska laget Hamburger Sport Verein HSV. I finalen för pojklaget tog det stopp mot det tyska laget KFV Segeberg 4.

– Folk har hört av sig från hela världen för att fråga om hur vi tränar, hur vi gör för att få sådana framgångar. Gothia har verkligen givit ringar på vattnet, säger Ola Gilstring.