Huvudstadscrossen är en längskidtävling som även har tekniska moment, exempelvis slalom. Foto: Läsarbild Henrik Rådmark

Succé för HuvudstadsCrossen i Täby i söndags

Längdskidtävlingen HuvudstadsCrossen avgjordes i strålande solsken på Täby Konstsnöspår i söndags. Loppet är en skicrosstävling med teknikmoment som slalom och baklängesåkning. Årets arrangemang lockade rekordmånga deltagare, från knattar till vuxna motionärer.

  • Publicerad 10:55, 22 jan 2018

Det är fantastiskt att vi kan locka så många åkare till vår tävling. Det är såklart konstsnösspåret som ger oss dessa förutsättningar men det känns också som om sporten växer för varje år.  Det märks både på antalet anmälningar och även utövare i klubben, fortsätter Eva-Lena Karlsson, tävlingsledare för arangörsklubben Täby IS Skidor.

Totalt kom över 200 till start och att intresset för längdskidåkning ökar i Stockholmsregionen märks tydligt när det arrangeras tävlingar på hemmaplan.

Täby på pallen i varje klass

Täby IS skidor visade stora framgångar under dagen och knep minst en pallplats i varje klass.

I damer 15–16 var det trippel Täby IS Skidor på pallen, med Ebba Karlsson som segrare före Lisa Nystedt och trean Tove Karlsson. Foto: Henrik Rådmark

Tävlingen lockade även besök från Dalarna i form av förstaårssenioren Hugo Jacobsson från Falun Borlänge och tidigare Sundbybergsåkaren Martin Herbert, som nu tävlar för IFK Mora. Det blev en strid om första platsen i äldsta herrklassen, där Martin Herbert till slut vann med tio sekunders marginal.

”Jag drog en vurpa”

– Jag drog en vurpa i slalomportarna på första varvet, det var lite slarvigt. Det borde jag ha klarat bättre men vi får se hur långt det räcker. Det var en rolig tävling i alla fall, säger tvåan Hugo Jacobsson som är aktuell för utmanarlandslaget i vinter.

Dagen före HuvudstadsCrossen, i lördags, avgjordes en annan tävling på Täby Konstsnöspår. Totalt 173 deltagare kom till start i Tjejskidan, Stockholms största skidlopp för endast tjejer.

Börjesjö vann Tjejskidan igen

Fjolårssegraren Malin Börjesjö försvarade sin titel då hon vann tävlingsklassen i 15 kilometer klassisk stil, endast en halv sekund före Karlslunds IF:s Kristina Roberto.

Malin Börjesjö. Foto: Erik Bjernulf

I motionsklassen 15 kilometer var Johanna Wallensten från Täby snabbast och i 5-kilometersloppet vann Tilde Josefsson från Täby IS Skidor.

DM i Täby 17–18 februari

Den 17–18 februari avgörs DM på Täby Konstsnöspår, med Täby IS SKidor som arrangör.

Snökanonerna i Täby Konstsnöspår har kunnat jobba för fullt den senaste tiden. Foto: Henrik Rådmark

– Vi ser fram emot att arrangera DM där vi hoppas på goda resultat och et lika lyckat arrangemang som i HuvudstadsCrossen, säger Eva-Lena Karlsson.

Fakta

Medalj för Täby IS Skidor i varje klass

Täby IS Skidor hamnade på pallen i varje klass och tog totalt 15 medaljer i HuvudstadsCrossen 2018.

Damer 9–10: Silver till Heda Forchesen.

Damer 11–12: Guld till Agnes Josefsson.

Damer 13–14: Guld till Erika Lavén och silver till Tilde Josefsson.

Damer 15–16: Guld till Ebba Karlsson, silver till Lisa Nystedt och brons till Tove Karlsson.

Damer 17 och uppåt: Guld till Olivia Lavén och brons till Malin Bjurhager.

Herrar 9–10: Guld till Erik Skoglund.

Herrar 11–12: Guld till Erik Nederheim.

Herrar 13–14: Silver till Wilhelm Sterner.

Herrar 15–16: Guld till Måns Skoglund och brons till Calle Rune.

Herrar 17 år och uppåt: brons till Peter Rune.

Visa merVisa mindre