När Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna efter valet tog över som styrande partier i Tyresö höjdes skatten med 45 öre per intjänad hundralapp.

– Vi anser att en skattehöjning i den här situationen är helt nödvändig för att komma på rätt köl och för att få en ekonomi i balans, sa Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande, då och kallade kommunens ekonomi usel.

Vill sänka med 20 öre

De tre partierna ansåg att kommunen stod inför ett mycket svårt ekonomiskt läge. De menade att bakgrunden bland annat var att markförsäljningar under flera år har fått täcka löpande kostnader och att kommunen inte hade gått tillräckligt mycket plus för att täcka framtida stora investeringar.

Minoritetsstyret vill nu sänka skatten – med 20 öre per intjänad hundralapp. Det framgår av budgetförslaget som ska upp för ett första beslut i nästa kommunstyrelsen.

– Det goda resultatet förra året och prognosen för årets resultat gör att vi ser att det är rimligt att påbörja återställningen av skatten så som vi lovade när vi höjde skatten, säger Anita Mattsson.

Ser du fler skattesänkningar kommande år?

– Jag tror att det blir svårt. Vi har tuffa år framför oss. I dag pratar jag inte om fler skattesänkningar under mandatperioden. Det är fortfarande mörka moln på himlen, säger hon och nämner konjunkturläget och minskade skatteintäkter.

Den totala skattesatsen för Tyresöborna är i dag 32,03, varav 12,08 till landstinget och 19,95 till kommunen.