Omtalad. Bron mellan Rinkeby och Ursvik. Foto: Stefan Källstigen

Styret om brodebatten: "Absurd"

Stigmatiserande och konstigt. Det tycker styret om Moderaternas broförslag.

  • Publicerad 14:15, 8 maj 2021

Det är helt meningslöst och bidrar bara till misstämning mellan människor.

Bron mellan Stora Ursvik och Rinkeby blev nästintill en nationell angelägenhet efter Axel Conradis (M) förslag om att övervaka bron för att ”gängkriminaliteten i Rinkeby inte ska påverka Ursviksborna”.

Utöver kameraövervakningen vill Moderaternas gruppledare också hindra bilar på bron genom ”exempelvis bommar eller andra hinder”. Bron är dock redan byggd med så kallade spårviddshinder som stoppar obehöriga bilar från att ta sig över.

Misstänkliggör

Kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S) tycker att det är märkligt att förslaget lagts fram med tanke på att personbilar inte ska kunna köra på bron. Han menar dessutom att förslaget är stigmatiserande.

– Om man verkligen vill ha brottsbekämpning ska man ha kameror där brott begås, inte peka ut en bro och misstänkliggöra någon som bor på andra sidan. Det är helt meningslöst och bidrar bara till misstämning mellan människor, säger Peter Schilling.

Förslaget har fått både ris och ros på Mitt i:s Facebooksida. Men kritik har också kommit från Stockholm stads trygghetsborgarråd Erik Slottner som även han menar att det kan vara stigmatiserande.

Finns redan bro

Stefan Bergström (C), stadsmiljö- och exploateringskommunalråd tycker att hela debatten känns absurd. Han säger att beslutet att bygga bron togs i full enighet mellan samtliga åtta partier i staden.

– Det finns en annan gång- och cykelbro mellan Rinkebysidan och Ursviksidan sedan flera decennier och den nya brons körfält är byggd bara för busstrafik med bussgropar. Det har således varit enkelt att ta sig mellan de två stadsdelarna också tidigare och på den nya bron är frågan om biltrafik helt inaktuell.

Axel Conradi (M) menar att bekämpa och oroas av gängkriminalitet inte är samma sak som att misstänkliggöra alla människor som bor i en stadsdel. Han säger också att det inte är säkert att alla respekterar bilförbudet på bron trots bussgroparna.

– Kameraövervakning påverkar inte laglydiga människor, kameror finns redan i Rinkeby och föreslås även av Moderaterna på andra platser inom Sundbyberg. Förslaget handlar om att ge polisen bättre möjlighet att utreda brott och öka tryggheten i båda stadsdelarna, inget annat, säger han.

Kritisk. KSO i Sundbyberg Peter Schilling (S) tycker inte om Moderaternas förslag för bron mellan Rinkeby och Ursvik. Foto: Stefan Källstigen

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Jeanette sadlade om till torghandlare under pandemin

Nyheter Vill inspirera fler att byta jobb i coronatider Sundbybergsborna och samborna Jeanette Lindblom och Armanch Saleh har båda enskilda firmor inom hälsa respektive dans. Pandemin stoppade ett stort evenemang och förde dem rakt in i bärbranschen.lördag 19/6 1:15

Han vill ordna en fest vid omtalade bron

Nyheter David hoppas att det kan koppla samman Rinkeby och Ursvik Ursviksbon David Hurtado Gómez vill skapa en fest vid den omtalade bron mellan Stora Ursvik och Rinkeby. Musik, kultur och mat hoppas han kan hjälpa några eller alla att se Rinkeby med andra ögon.måndag 14/6 10:37