Eleverna på Örskolan är några av dem som kommer få gå större delen av sin skoltid i baracker. Foto: Maria Lilja

Styret i Sundbyberg säger nej till överenskommelse om skolan

Den blågröna oppositionen föreslog samarbete över blockgränsen för att få till en långsiktig skolpolitik. Men styret avvisar oppositionen och säger nu nej till förslaget.

  • Publicerad 17:45, 14 nov 2019

Duvboskolan och Örskolan är exempel på byggen som påbörjats av en partikonstellation, men som sedan rivits upp när Sundbyberg fått ett nytt styre. Det har skapat lokalbrist, som senare tvingat staden att använda tillfälliga paviljonger.

Tidigare i år föreslog den blågröna oppositionen i Sundbyberg (M, KD, MP) en bred politisk överenskommelse om skolan.

Nytt förslag: Skolkommission för att få bort paviljongerna

Partierna ville få till en långsiktig plan för skolan som skulle löpa över flera mandatperioder och maktskiften. Men detta har nu röstats ner av Mittenstyret.

Axel Conradi (M): ”Beklagligt”

Den blågröna oppositionen hade även lagt skolförslaget som ett tillägg i deras budget. Men tilläggsförslaget röstades ner av styret, med S i spetsen, i budgetfullmäktige.

– Det är beklagligt, det verkar som att Socialdemokraterna sätter politisk prestige före lärarnas, föräldrarnas och elevernas bästa, säger Axel Conradi (M), oppositionsråd i Sundbyberg.

Axel Conradi (M) oppositionsråd i Sundbyberg. Foto: Elin Angvarson

Axel Conradi (M) menar att barnen blir lidande av styrets beslut.

– Det är uppenbart att en långsiktighet behövs när det gäller skolan, säger han.

Peter Schilling (S): ”Förslaget är onödigt”

Men kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S) tycker att förslaget saknar helhetsperspektiv.

– Förslaget är onödigt och dessutom helt ofinansierat. Det finns redan en plats för den här typen av diskussioner och det är grundskole- och gymnasienämnden. Att skapa ytterligare en plats leder bara till mer snack och mindre verkstad, säger Peter Schilling (S).

Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Anna Z Ek

Han förklarar vidare att han anser att diskussionen om skolan i Sundbyberg ska skötas av de valda skolpolitikerna, och inte av gruppledarna.

Vad ska ni i stället göra för att skapa långsiktighet inom skolpolitiken?

– Med Mittenstyret är det just långsiktighet som vi har fått. Arbetet med Örskolan går äntligen framåt, vi har beslutat om flera förskolor och lokalbehovet för de närmaste åren är utrett. Nu handlar det om att gå från ord till handling, säger han.

”Det är ärligt talat skrattretande”

Peter Schilling (S) slår även tillbaka mot Axel Conradi (M) gällande hans kommentar om att Socialdemokraterna verkar sätta prestige över förbättring.

– Det är ärligt talat skrattretande. Moderaterna föreslog att minska resurserna till skolan med -9,5 miljoner, avgiftsbelägga fritids i mellanstadiet och vill nu snacka i stället för att göra politik. Tomma tunnor skramlar mest.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Färre coronafall i Sundbyberg

Nyheter Men kan handla om eftersläpning efter helgerna 149 nya fall av coronasmitta registrerades i Sundbyberg förra veckan. Det är lägsta siffran sedan början av november.fredag 15/1 12:15

Efter mordet i Rissne: Toppolitiker kräver förändringar

Nyheter Johan Forssell (M): "Fick ett väldigt tragiskt slut" Efter mordet i Rissne måste säkerheten i rättspsykiatrin förändras. Det säger Moderaternas rättspolitiske talesperson, Johan Forssell till SVT.fredag 15/1 10:04

Körigt för bärgaren när första halkan kom

Nyheter När halkan slog till i början av veckan blev det intensivt för bärgarna på Craft Carrier, som servar hela norrort. – Från måndag morgon till onsdag kväll har vi haft 250 jobb. Normalt ligger vi på...torsdag 14/1 12:36