Mikael T Eriksson hoppas att de nu avhoppade Miljöpartisterna lämnar sina poster. Foto: Sara Kroon

Styret i Sumpan har tappat majoriteten

Mikael T Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande, menar att de avhoppade Miljöpartisterna gör narr av demokratin när de sitter kvar på sina poster i stadshuset trots att de i dag lämnat partiet. Allianspartierna har för avsikt att fortsätta regera ihop med Miljöpartiet, men inte med de oberoende som nu sitter på MP:s mandat. Därmed regerar alliansen nu i minoritet.

  • Publicerad 18:07, 24 jan 2018

Alla Miljöpartiets sex ledamöter och tre ersättare i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige väljer nu att lämna partiet i protest mot hur distriktsföreningen behandlat lokalavdelningen.

Mikael T Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande kallar agerandet oseriöst och menar att de därmed gör narr av demokratin.

– Det är ett gäng moraliskt bankrutta personer som ockuperat ett demokratiskt parti i fullmäktige, säger han.

Han menar att det enda rimliga är att ledamöterna nu lämnar sina poster då de inte längre företräder partiet.

 Allt detta gör man för att skydda en vuxenmobbare som är utesluten ur sitt parti. Det är skamligt.

Mikael T Eriksson

– Det är ett mycket oseriöst agerande. Och allt detta gör man för att skydda en vuxenmobbare som är utesluten ur sitt parti. Det är skamligt.

Uppgörelsen som Allianspartierna haft med Miljöpartiet gäller än menar Mikael T Eriksson. De har dock inte för avsikt att samarbeta med de nu oberoende ledamöterna.

– Vi kommer därför under en period inte att kunna räkna in deras sex mandat i behandling av våra ärenden i fullmäktige. Jag hoppas dock att de tar sitt förnuft till fånga och lämnar tillbaka platserna, så att det kan komma in Miljöpartister på de platserna.

Regerar i minoritet

Mikael T Eriksson menar också att det historiskt finns flera exempel på minoritetsstyren i landet och även Sundbyberg.

– De här oberoende personerna kommer inte att få något som helst inflytande framöver och jag förutsätter att alla partier i kommunfullmäktige ser dem på samma sätt.

Han ska i alla fall inte bli försörjd av skattebetalarna

Mikael T Eriksson

Han berättar också att man på måndagens kommunfullmäktigemöte kommer att lyfta frågan om att dra in Siyamak Sasanpours arvode för platsen som vice ordförande i kommunstyrelsen, en post som Sasanpour tidigare sagt att han skulle lämna.

– Vi förutsatte att Sasanpour skulle göra det enda rätta och avgå, men det har han ännu inte gjort. Då måste vi göra allt i vår makt för att få honom att avsäga sig sin plats. Om inte det går så ska han i alla fall inte bli försörjd av skattebetalarna, säger Mikael T Eriksson.

Fakta

Så ser mandatfördelningen i KF ut

Moderaterna: 14 madat

Liberalerna: 4 mandat

Kristdemokraterna: 2 mandat

Centerpartiet : 3 mandat

Miljöpartiet: 6 mandat, varav alla ledamöter nu sitter som politiska vildar.

Socialdemokraterna: 18 mandat.

Vänsterpartiet: 4 mandat.

Sverigedemokraterna: 3 mandat varav ledamoten Ulf Landström sitter som vilde.

M, L, KD och C regerar ihop med MP. Dock har MP ingen representation i Kommunfullmäktige i dag, varför övriga  allianspartier styr i minoritet.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Inga matcher – men träning för de yngre i SIK

Nyheter De nya hårdare råden i Stockholm påverkar även idrotten. Sundbybergs IK ställer in alla kommande matcher och träningar för de som är äldre än 15 år.fredag 30/10 15:25

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56