Nyligen signerade Järfälla kommun tillsammans med 47 andra kommuner i landet ett klimatkontrakt. I det åtar man sig att gå före i arbetet mot att bli klimatneutrala till 2030.

Nu väljer S-M-styret i Järfälla att dra in 15 miljoner som använts i hållbarhetsarbetet.

– Nu tror jag att det blir svårt att nå målet om klimatneutralitet till 2030, säger oppositionspolitikern Patric Andersson (MP).

Kommunstyrelsens ordförande Eva Ullberg (S) menar att målet om klimatneutralitet inte hänger på den här potten.

– När vi pratar om de här resurserna är det lätt att vi glömmer det vi faktiskt gör, som att bygga ut tunnelbana och bygga bostäder med nollutsläpp. Vi förändrar inte våra ambitioner, säger Eva Ullberg.

Krävs åtstramningar

Potten på 15 miljoner har gått till olika hållbarhetsprojekt och har i huvudsak betalat för externa konsulter. Det är fel arbetssätt, menar kommunstyrelsens ordförande Eva Ullberg (S).

– Vårt hållbarhetsarbete behöver i stället bättre implementeras i hela vår ordinarie verksamhet, säger hon.

Skjuts det då till pengar till den ordinarie verksamheten?

– Det är klart att det här innebär förändringar och åtstramningar. Det är något som gäller generellt för hela kommunens verksamhet, på grund av det ekonomiska läget.

Tre får gå

Det är tre projektanställningar och en tillsvidaretjänst som avslutas vid årsskiftet, berättar Megha Huber, chef för kommunens avdelning för hållbar utveckling. De har bland annat jobbat med att implementera kommunens koldioxidbudget och en handlingsplan om förorenade områden.

Tretton ordinarie anställda på hållbarhetsavdelningen behåller sina jobb.

– Vi kommer behöva minska på externa konsultutredningar under 2025. Men målen som är beslutade kvarstår. Koldioxidbudgeten är implementerad och vi fortsätter jobba mot målet om att sänka utsläppen med 15 procent per år, säger Megha Huber.