Styrelsen hade inte koll på vad som stod i sportchefens kontrakt

Spelarkontrakten sade sig styrelsen inte känt till förrän förra tisdagen. Sportchefens kontrakt skrevs redan i februari förra året. Ett kontrakt som styrelsen känner till, men inte läst igenom det tillräckligt grundligt säger man. – Den kännedomen om vad som exakt står i det avtalet har inte överlämnats till styrelsen, säger styrelseordföranden.

  • Publicerad 08:23, 12 maj 2020

EnköpingDirekt kunde avslöja spelarkontrakt i Fanna värda hundratusentals kronor, trots att budgetposten för spelarlöner i herrlaget visar noll.

Nyligen kunde vi även berätta att den nu numera sparkade sportchefens kontrakt är regelvidrigt.

I det framgår det att sportchefen har haft rätt till 40 procent av köpeskillingen om spelare från klubbens Herr A-, Herr U- och pojkjunior-lag, han själv tagit till klubben, skulle säljas till en annan förening. Något som bryter mot förbundets bestämmelser om tredje-parts-ägande.

Läs: Sportchefens kontrakt regelvidrigt

Spelarkontrakten, som bäddade för sportchefens avgång, sade sig styrelsen inte känt till förrän förra tisdagen. Sportchefens kontrakt skrevs redan i februari förra året. Det kontraktet kände styrelsen till.

– Ja, det är det här kontraktet som finns med Benjamin, säger Andreas Hammar, Fanna BK:s ordförande.

Är det inte problematiskt att det finns i sportchefens kontrakt att han ska få 40 procent av köpeskillingen vid spelarförsäljningar, vilket är i strid med förbundets gällande regelverk?

– Jo, det är det.

Hur kan ett sådant här kontrakt få finnas i Fanna?

– Du menar det med att man har en vidareförsäljningsklausul på den?

Undertecknad: Ja.

– Mmm... Det är klart att det inte får finnas.

Styrelsen har vetat att det här avtalet funnits, varför har man inte rivit det tidigare, när det uppenbart är regelvidrigt?

– Den kännedomen om vad som exakt står i det avtalet har inte överlämnats till styrelsen i överlämningen från de som skrev under kontraktet. Styrelsen har inte heller tagit reda på den. När det nu blev aktuellt att få koll på hela situationen gick man in och kollade exakt vad som stod i avtalet med Benjamin och då såg man de här sakerna, säger han.

Efter att Andreas Hammar fått läsa igenom sina citat efter intervjun vill han göra ett förtydligande och ändra citatet till:

"Avtalet med Benjamin var ett avtal som löpte på under två år till och därmed aktualiserades inte de avtalen för den nya styrelsen. När det sedan under förra tisdagen framkom bevis på att avtal skrivits med Benjamin som undertecknad studerades avtalet närmare och då upptäcktes alla delar i avtalet. Delen med vidareförsäljning ligger också som grund till att avtalet med Benjamin bröts." skriver han i ett mejl till tidningen.

Har du förståelse för att det låter lite märkligt att du läst det första stycket av kontraktet grundligt, där allt är i sin ordning, men bara skummat igenom den efterföljande biten som rör just det som skulle innebära ett regelbrott mot förbundets bestämmelser?

– Man kan diskutera i oändlighet varför just den biten inte varit känd för styrelsen, eller det har varit känt hela tiden, det jag menar är att vi i styrelsen inte haft hela bilden.

Så när spelarkontrakten dök upp, det var den första gången ni läste er sportchefs kontrakt grundligt för första gången?

– Ja...

Och när var det, i tisdags?

– Ja typ.

Typ?

– Ja...

Det låter otroligt att styrelsen inte grundligt läst igenom en av klubbens nyckelrollers kontrakt grundligt?

– Ja, du får värdera det hur du vill. Men det är faktum.

Måste inte en styrelse ha bättre koll än så?

– Jag vet faktiskt inte vad jag ska svara på det.

Även här, efter att Hammar fått läsa sina citat, vill han ändra till:

"Självklart är det så att styrelsen är ansvarig för avtalen som finns. Avtalet med Benjamin var ett avtal som löpte på när den nya styrelsen tillträdde."

Styrelsen. Andreas Hammar, ordförande i Fanna BK. Foto: Fredrik Gustafsson

50 bilbatterier har stulits på kort tid

Nyheter Blev av med plånboken på Coop, ny batteristöld mot Återbruket och så en förare med fyrtal i brott.måndag 18/1 13:12

Smyckestjuv utgav sig för att vara sjuksköterska

Nyheter Fult är bara förnamnet. Åldringsbrott. Under söndagseftermiddagen utsattes en 95-årig kvinna för en fräck stöld – av en "sjuksköterska".måndag 18/1 12:07