I veckan blev det klart att fyra medlemmar i Värmdö hamnars styrelse lämnar sina uppdrag. Det är S-ledamöterna Lars Bryntesson, Kerstin Bäcklund och Jan Olsén, och andre vice ordförande Mats Abrahamsson (MP).

S-ledamöterna hoppar av i protest mot, som de själva uttrycker det, undanhållande av viktiga dokument, utebliven ägardialog, avsaknad av respekt för revisorerna och en kommunledning som "tappat greppet och letar syndabockar".

Mats Abrahamsson skriver till Mitt i Värmdö: ”Jag har hela tiden haft som ambition att göra det som är rätt och bra för Värmdö. När jag nu upplever att det inte finns förtroende för mig i kommunhuset tycker jag att det enda rimliga är att avgå.” 

"Kommunen kände till markaffären"

De tre S-ledamöter säger i ett särskilt uttalande på VHAB:s senaste styrelsemöte att intentionsavtalet kring markaffären i Boda, alltså formen för det hela, varit väl känt av kommunledningen och att de har haft full insyn i ärendet hela tiden.

Däremot arrendebeloppet, en krona per år, var något som vd:n Michael Larkner fattade beslut om själv, i väntan på att en försäljning av marken skulle kunna genomföras.

Angående avtalet i Boda säger Michael Larkner att arrendet nu har omförhandlats till en marknadsmässig hyra i väntan på att KF godkänner försäljningen.

När det gäller jävssituationerna säger han:

– Att jag medverkat till att hyra ut en hamnbod till min hustrus bolag är fel. Jag såg en möjlighet att hyra ut en vakant lokal, med samma villkor som övriga hyresgäster. Felet som begåtts är att styrelsens ordförande borde undertecknat avtalet, inte en anställd i bolaget, säger han.

Samma sak gäller bolagets köp av profilkläder till sommarpersonalen. Där skulle fakturan ha attesterats av styrelseordföranden, enligt Larkner. Nya rutiner har nu införts så att det inte ska kunna hända igen.

Kommer du att avgå som VD?

– Det blir svårt att sitta kvar när ägaren inte längre har förtroende för bolagets ledning, men jag har inte blivit avskedad ännu i alla fall, och enligt revisorerna saknas fog att sparka styrelsen och mig som vd. Det är kommunens eget beslut, säger Michael Larkner.

https://www.mitti.se/nyheter/kris-i-varmdo-hamnar-hela-styrelsen-kan-fa-sparken/repvdA!Swjtkv@dA6LHYJw3cBZrDA/