Enligt kommunalrådet Jan Stefanson (KD) är en av förklaringarna till att man tänkt om längs Köpmanvägen en följd av ett annat nybygge.

Han menar att Tegelhagen ”mättat behovet av hyreslägenheter i Bro”, i varje fall för stunden.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet var ensamma om att rösta emot planerna längs Köpmanvägen.

Hur vill du kommentera Vänsterpartiets kritik?

– Det fanns inget ägardirektiv till att bygga lägenhetshusen och inte heller att bygga radhus. Det ägardirektiv som avser Upplands-Brohus är att de ska bygga 300 bostäder under mandatperioden.

– Aktiebolagslagen gäller alla bolag, både offentliga och privata. På det sättet är Upplands-Brohus suveräna att fatta sina egna beslut.

https://www.mitti.se/nyheter/hyreslagenheterna-som-blev-koperadhus/repvem!yMPF4Kno@krYLtQqEYahaw/

Inte ett plötsligt beslut

Stefanson beskriver inte beslutet att låta bygga radhus som något plötsligt, det hela ska enligt honom ha växt fram i en dialog med bolaget över tid. Fokus för den här dialogen har handlat om hur höga hus man ska bygga där man bygger nytt.

– Betraktar man upplåtelseformen som principiell så ska detta stämmas av med ägaren. Men återigen, bolaget har sin suveränitet i att ta sina beslut.

Dialog vid ordförandekonferenser

Frågan kvarstår i vilket sammanhang man valde att tänka om längs Köpmanvägen. Jan Stefanson nämner ordförandekonferenser som sker varje månad. Här deltar alla ordföranden från nämnder och bolag inom den kommunala verksamheten.

– På dessa möten har vi som syfte att prata om knäckfrågor som kan finnas i nämnderna och bolagen. Man styr på det sättet att man pratar med varandra.