Samarbete. Gruppen delar ut flyers med en qr-kod. På så sätt kan folk donera även efter att de gått därifrån. Foto: Elinor Karlin

Stuvstaklassen samlade in 110 000 till Musikhjälpen

De satte upp ett insamlingsmål på 50 000 – ouppnåeligt trodde fjärdeklassen i Kungsklippeskolan. Men efter en vecka har de mer än dubblerat insamlingen, och de är fortfarande inte klara.

  • Publicerad 17:38, 13 dec 2019

Över 110 000 kronor – så mycket har årskurs 4 i Kungsklippeskolan samlat in till årets upplaga av Musikhjälpen. Otroligt, tycker klassen själva.

– Vi hade aldrig trott det. Första dagen fick vi in fem–sex tusen, då var vi jättenöjda, säger Edda som har stått här hela veckan.

Hela veckan har de stått morgon och kväll i Stuvsta och Huddinge, men mot slutet har de fokuserat på Stuvsta. Det är här de har insamlingsrekordet: 17 000 på en dag. Elever spelar julmusik på dragspel och elgitarr, och humöret är på topp. För att samla in pengar säljer de fikabröd och handgjorda armband till en valfri prislapp.

– En kille betalade 100 kronor för en pepparkaka, berättar Jonatan, en av dagens entusiastiska insamlare.

Har jobbat länge

Men de har inte samlat in 110 000 bara på att sälja bullar. Det här projektet har de jobbat med i en månad, med en pantvecka och en städvecka samt en väldigt lyckad föräldrakväll. Hur de jobbar har de planerat själva, tillsammans med läraren Andreas Johansson. Han har gjort det förut, förra årets klass samlade in 32 000, en summa de var otroligt nöjda med då. I år har insamlingen vuxit sig överraskande stor. Edda tror sig veta varför.

– Det handlar ju om samarbete, vi har gjort det här tillsammans. Och så tror jag att de köper våra armband för att vi har gjort de själva, inte bara köpt in något.

Viktigt ämne, även för 10-åringar

Armbanden bär Musikhjälpens insamlingsparoll: ”Sex är inget vapen”. Bara 50 finns kvar av de 300 de tillverkat tillsammans. De insamlade pengarna kommer att gå till arbete mot sexuellt våld. Ett vuxet ämne för tioåringar, något fjärdeklassarna håller med om. Lite konstigt känns det.

– Men det känns ändå viktigt att samla in pengar till. Det finns ju barn som också blir utsatta, säger Alba, klasskompis till Edda.

Det väller ut människor från pendeltågsspärrarna. Klassen blir med en gång på alerten: Det är ju sista dagen de står här och säljer fika. När de är klara tänker de ta hem de armband som blir över och fortsätta sälja hemma över helgen. Det första målet på 50 000 är sedan länge avklarat. Nu är det månen som gäller.

– Det här har varit så otroligt roligt, det roligaste vi har gjort i hela fyran, säger Edda, och får medhåll från hela klassen.