TYSTNAR? Polisen ska sätta hårdare tag mot varvande motorfordon och hög musik i Hornsberg i sommar. Foto: Linda Gren

"Stureplansregler" ska göra party-Hornsberg mindre stökigt

Bort med varvande fartmonster och sänk musiken. I sommar ska polisen få till ett tystare och lugnare Hornsberg med böter och nya "Stureplansregler".

  • Publicerad 06:00, 4 mar 2016

Hornsberg sommartid. Bad-, sol- och festsugna som flockas i mängder under soliga dagar. Men också pissande på gårdar, nedskräpning, för hög musik och fartdårar som irriterar boende i området.

Förra året lanserade polisen, stadsdelen och staden en rad åtgärder för att området skulle bli lugnare. Bland annat fler poliser, nya toaletter, fler farthinder, mer städning och avgränsningar i vattnet.

Och redan nu börjar årets uppladdning – och då står de höga ljudnivåerna under lupp.

Polisen tänker framförallt allt sätta hårdare tag mot varvande fartmonster längs Hornsberg strand.

– Är det ett motorfordon som står och högvarvar så finns det nu rättsfall på att det kostar 1 000 spänn, som vi kan använda oss av för att lösa problemet. Det var en dom som gällde Stureplan som kom för ett par veckor sedan. Men funkar det där så är det samma problematik i Hornsberg om det dyker upp, säger Stefan Holmén, kommunpolis på Kungsholmen.

– Det finns ingen anledning att åka och varva ur motorn för att få uppmärksamhet på ett ställe där det är så tätt med människor. Då stör man ju.

Men även de som spelar musik alltför högt kan räkna med påhälsning av polisen i större utsträckning än tidigare år – och om de inte sköter sig kan det bli böter. Allt för att få ner ljudnivåerna.

– Förra året kunde vi inte göra det eftersom varje gång vi bestämde och för att göra det tillsammans med miljö- och hälsoförvaltningen så blev det ösregn och det var inga folk ute. De flesta är medgörliga och sänker musiken när vi säger till. En del höjer igen när vi gått men då kan vi gå på dem nästa gång och säga att då skriver vi böter direkt, säger Stefan Holmén.

Fler åtgärder lär också sättas in, men exakt vilka är inte helt spikat i dagsläget. I april ska polisen, stadsdelen och staden sätta sig ner och utvärdera förra årets insatser och spika en plan för året sommarsäsong.

– Vi ska jobba utefter de störande elementen som finns och göra området behagligare och tryggare. Vi ska också jobba vidare med synligheten i området, men det är beroende på vad som händer i stan i övrigt, säger Stefan Holmén.