Stureplan. Bilden är från ett annat tillfälle och inte från morden 1994. Foto: Mostphotos

Stureplansmördaren får tidsbestämt straff

Tommy Zethraeus, som dödade fyra personer i masskjutningen på Stureplan 1994, får sin livstidsdom omvandlad till 39 år. Det betyder att han kan släppas tidigast i december 2020.

  • Publicerad 17:00, 6 nov 2018

Sedan 2009 har Tommy Zethraeus, 49, försökt att få sin livstidsdom tidsbestämt men flera gånger stött på patrull.

Nu har Örebro tingsrätt beslutat att slutligen omvandla straffet till 39 års fängelse.

Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande att de bedömt att risken är låg att Tommy Zethraeus, som nu bytt namn till Tommy Eriksson, återfaller i brott. Samt att han visat på god skötsamhet de senaste åren i fängelse.

Om ingen överklagan inkommer från åklagaren kommer han därför kunna friges tidigast i december 2020.

Ville hämnas på vakterna

Det var den natten till den 4 december 1994 som en ordningsvakt och tre gäster sköts till döds på nattklubben Sturecompagniet.

I automatvapnet höll den då 25-årige Tommy Zethraeus. Anledningen var att han och vännen Guillermo Marquez Jara tidigare under kvällen hade nekats inträde till klubben och hamnat i bråk med vakterna.

De åkte då till en bostad i Hagsätra och hämtade en automatkarbin av det norska märket AG-3.

Greps på flykt

Därefter återvände de till Stureplan och Tommy Zethraeus öppnade eld mot Sturecompagniets entré. Utöver de fyra dödsoffren skadades ett 20-tal andra personer.

Några dagar senare – den 7 december greps de båda på Kärsön i närheten av Nockebybron när de var på väg in mot Stockholm.

I september 1995 dömdes Tommy Zethraeus till livstids fängelse för mord och mordförsök i flera fall.

Dömdes i fängelset

2003 fick han ytterligare 10 års fängelse efter inblandning i den så kallade Hallhärvan, där narkotikabrott och stämpling till rån var några av rubriceringarna.

Guillermo Marquez Jara dömdes i tingsrätten till tio års fängelse för bland annat medhjälp till mord. Han frigavs i decmeber 2000 och flyttade därefter till sina rötter i Chile.

Ytterligare en man dömdes för medhjälp till mord, men han och Guillermo Marquez Jara fick senare sina straff omvandlade till medhjälp till grovt vållande till annans död och medhjälp till grovt vållande till kroppsskada i hovrätten.