Stureplanerna klubbade – borde gjorts tidigare säger Valeskog (S)

Politikerna sa ja till att bygga om Sturegallerian och att riva flera hus i kvarteret. Socialdemokraternas Jan Valeskog tycker att planerna borde klubbats för flera år sedan.

  • Publicerad 19:49, 31 okt 2019

För två veckor sedan berättade Mitt i att stadens tjänstemän föreslog att planerna på att bygga om vid Stureplan skulle godkännas av politikerna. Planer som bland annat innehåller flera rivningar i området.

Nu ska beslutet om Sturekvarteret tas – så många byggnader rivs

Förra veckan godkände politikerna i stadsbyggnadsnämnden planerna och det enda som återstår för stadens del är nu att kommunfullmäktige antar planen.

SD var emot

Det parti som motsatte sig planerna i stadsbyggnadsnämnden var Sverigedemokraterna som tyckte att rivningarna fortfarande var för omfattande.

Vänsterpartiet tyckte att förslaget var bra, men vill behålla stora delar av den karaktär som finns i Sturegallerian, ”en utformning med höga och breda gårdar i modernistisk stil måste undvikas”, framförde partiet i ett utlåtande.

Valeskog (S) riktade kritik

Nämndens vice ordförande, socialdemokraternas Jan Valeskog, har inget emot planerna utan framförde snarare kritik mot att godkännandet har dröjt så länge. Han menar att detta är samma förslag som den gamla majoriteten formulerade i en återremiss 2017.

I ett särskilt uttalande sa Valeskog:

”Ett betydande hyckleri kan utläsas i flera av de tidigare uttalandena om att man ”gjort om hela förslaget” samt har ”stoppat rivningarna” m.m. I själva verket är detta ärende en del av det vi skulle kunnat komma överens om för 1,5 -2 år sen om viljan och integriteten då funnits hos vissa av partierna i den Blågröna majoriteten.”

”Har visst ändrats”

Liberalernas Björn Ljung håller inte alls med Valeskog om att det skulle vara samma förslag.

Han pekar bland annat på att tillbyggnaderna i projektet har sänkts med tre våningar, att Freys Hyrverk synliggörs från Grev Turegatan, att fasader från 1800-talet mot Stureplan återställs, att Hedengrens kan ha öppet under byggtiden samt att det blir 100 nya bostäder istället för de 76 som tidigare planerades.

– Hade Jan Valeskog och hans kollegor fått igenom det tidigare förslaget hade det varit betydligt sämre och en katastrof för Stureplan, säger Björn Ljung.

När ärendet tas upp i kommunfullmäktige är inte klart.