Ny uppgång. Den ursprungliga entrén till marmorhallen återskapas och i hallen blir det ny tunnelbaneuppgång för Östermalmstorg. Foto: Illustration: Sweco Arkitekter

Sturekvarteret börjar byggas om redan i år

Under måndagen klubbades den nya detaljplanen för Sturekvarteret igenom i KF.

  • Publicerad 16:30, 29 jan 2020

Vi har tidigare berättat om planerna för Sturekvarteret – nya bostäder, ny entré till Östermalmstorg, renoverade historiska fasader och innergårdar som öppnas upp för allmänheten.

Den nya detaljplanen som tagits fram för att möjliggöra upprustningen klubbades i stadsbyggnadsnämnden i oktober förra året och nu i måndags också i kommunfullmäktige. Vilket innebär att projektet nu kan dra igång.

– Det har varit en ganska lång process så vi är glada att vi landat i ett förslag nu som både klassificerar kulturhistoriska fastigheter inom kvarteret och tar hänsyn till kvarterets historia. Och att vi inte river palatsets flyglar. Förslaget har blivit mycket bra och vi fick en bred enhet i salen igår, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd.

Byggs i etapper

Bygget väntas påbörjas under 2021, men redan i år görs förberedande arbeten, först och främst en grundförstärkning för att skydda kulturhistoriskt värdefulla byggnader.

– Stureplan är en ikonisk plats i staden som många har en relation till. Detaljplanen tar vara på det unika i kvarteret och utvecklar det varsamt i samklang med omgivningen. Vi bygger i etapper. När den södra delen av kvarteret renoveras är Sturegallerian i norra delen öppen som vanligt, och tvärt om, säger Charlotta Rosén, projektansvarig på Adia, i ett pressmeddelande.

Restauranger, badet och nöjesliv väntas alltså hålla öppet som vanligt under hela genomförandetiden. Hela kvarteret väntas stå klart 2028.

Planen för Sturekvarteret

80 nya hyresrätter på Grev Turegatan.

Östermalmstorgs t-bana får ny uppgång i Marmorhallen.

Gallerian restaureras och får ny entré.

Nytt hotell på Humlegårdsgatan.

Historiska fasader i kvarteret renoveras. Bångska palatset återskapas till originalet från 1883 (dess flyglar bevaras). Också palatsets innergård återskapas och öppnas upp för allmänheten i form av ett nytt "stadsrum".

Nytt torg vid Grev Turegatan – Grev Tures torg. Restaurang Tures flyttar in i en av sidobyggnaderna.

Parkeringshuset mot Grev Turegatan och kontorshuset från 80-talet på Humlegårdsgatan rivs.

Visa merVisa mindre