Inbrottstjuvarna som bryter sig in via balkongen är i farten igen. Foto: Mostphotos

Stuprör och balkong – tjuvens väg in i ditt hem

De balkongklättrande tjuvarna som härjade i västerort häromåret är tillbaka. – Det är två-tre inbrott per dygn nu. Det är viktigt att folk är observanta och anmäler när de ser något misstänkt, säger Joakim Nyquist, förundersökningsledare på polisen.

  • Publicerad 14:40, 23 okt 2018

Vid många av inbrotten har tjuvarna klättrat upp längs stuprör och tagit sig in via balkongen. Bland annat har flera av funkishusen i Södra Ängby drabbats. Tillvägagångssättet är snarlikt det som tjuvar använt tidigare i området, och de slår främst till dagtid när folk är ute.

– Det precis samma modus som förra året, och det är inte osannolikt att det rör sig om samma gärningsmän. De klättrar flera meter rakt upp via stupröret till balkongen, bryter sig in, tar vad de kan och försvinner. Det går på ett par minuter, säger Joakim Nyquist.

Även Hässelby drabbat

Ett problem är, enligt honom, att många inte har larm i sovrummet på övervåningen, utan bara i hallen.

Också i Norra Ängby har flera inbrott anmälts, men där ser villorna annorlunda ut och andra metoder har använts.

Även Hässelby har drabbats av inbrottsvågen. Natten till tisdagen begicks exempelvis två inbrott i bostad – på Aprikosgatan och Svärdsliljevägen – och ett bilinbrott i området.

Rådet: Var uppmärksam

Joakim Nyquist uppmanar folk att vara uppmärksamma.

– Grannsamverkan är fantastiskt. Nu vet vi att de här personerna är i farten igen, det är mörkare ute och inbrotten har bevisligen ökat markant. Man får helt enkelt hålla utkik. Ser man personer som får en att ana oråd är det kanske bättre att ringa en gång för mycket än tvärtom.