Stora som en handflata, med lynne "som bråkiga 8-åringar". Var de tagit vägen är oklart. Foto: Läsarbild Claes Nyström

Stulna svanungar fortfarande ett mysterium

Natten mot i måndags stals tre föräldralösa svanungar som Stockholms vildfågelrehab, SVR, tagit hand om. – Någon måste ha känt till att de fanns där, säger Victor Persson som driver anläggningen i Svinninge.

  • Publicerad 15:17, 14 jun 2018

– Det är för jävligt. Man blir ju orolig. Någon måste känt till att de fanns där, säger Victor Persson, som driver ideella Stockholms vildfågelrehab (SVR) i Svinninge, Österåker.

I måndags morse (11/6) upptäckte han att tre små sångsvansungar stulits från sin bur, en tre gånger fyra meter stor voljär. Någon hade helt enkelt haspat upp dörren gått in och tagit de tre ungarna och sedan haspat igen dörren igen.

Hittades på en väg

Händelsen ska ha inträffat någon gång mellan 22.30 på söndagskvällen och 8.00 på måndagsmorgonen. De föräldralösa ungarna hade bara vistats i Svinninge sedan förra torsdagen, sedan de hittats på en väg mellan Edsbro och Knutby i Uppland. En teori är att de kommit från sina föräldrar när man kört med jordbruksmaskiner på fälten intill vägen.

– Vi åkte dit i helgen och letade efter föräldrarna med drönare, men vi hittade dem inte, berättar Victor Persson.

I helgen letade Stockholms vildfågelrehab efter ungarnas föräldrar och använde bland annat drönare. (Foto: SVR)

Vem kan ha tagit ungarna?

– Jag vet inte vad det handlar om. Det kan vara samlare –  det finns såna som samlar djur i olika storlekar. De avlivar oftast djuren och stoppar upp dem.

De avlivar oftast djuren och stoppar upp dem

– Eller så är det någon som inte gillar oss och som vill göra en markering.

– Eller någon som tycker att de är så urbota söta.

Stölden är polisanmäld. Victor har även gjort en efterlysning på sociala medier, men än så länge har det inte gett mycket.

– Nej, ingenting.

Efter stölden ska Stockholms vildfågelrehab utrusta sin anläggning med övervakningskameror.

(Foto: Claes Nyström)