I Byle står ett tiotal stugor och förfaller. Planen är att bygga bostäder här framöver. Foto: Åsa Sommarström

Stugorna förfaller i mystiskt övergiven by

I ett skogsparti, ett stenkast bort från miljonvillorna i Täby kyrkby, finns rester av en stugby. Mitt i har besökt området i Vallentuna och försökt luska i vad som hänt på platsen.

  • Publicerad 04:59, 25 jul 2020

SERIE

Mystiska platser

Stockholm kryllar av mystiska platser. Mitt i guidar till utflyktsmål som kittlar fantasin och kan ge både rysningar och kalla kårar. Detta är del 3.

Här är alla delar i serien:

Del 1: Sveriges första kärnreaktor låg i Stockholm

Del 2: Gömt väntrum för kungligheter på Centralstationen

Del 3: Stugorna förfaller i mystiskt övergiven by

Del 4: Underjordiskt rum gömmer sig under Södersjukhuset

Del 5: Kymlinge station är hållplatsen som aldrig öppnade

Del 6: Förfallet lasarett med anor från ett kungamord

Del 7: Här kan du besöka fort som är över 100 år gamla

Visa merVisa mindre

På 1950-talet var det gamla stugområdet i Byle fullt av liv. I dag finns där ett tiotal tomma hus, brunnar, flaggstänger och jordkällare som står och förfaller. Tapeter har luckrats upp, tak har fallit in och fönster har slagits sönder.

– Varför dessa stugor är övergivna vet jag inte men en tänkbar förklaring kan vara att arrendeavtalen löpt ut, men som sagt har jag ingen källa för att styrka detta, säger planarkitekten Christer Åberg på Vallentuna kommun.

I stugorna står bland annat gammal möbler kvar. Foto: Åsa Sommarström.

Tapeterna på väggarna är uppluckrade och tak har fallit in. Foto: Åsa Sommarström.

Planeras bostäder på marken

Stugorna ligger i området Nyborg i Vallentuna och troligen gick arrendet för att hyra marken ut i början av 2000-talet och efter det tros sommargäster slutat besöka platsen. Tanken nu är att det ska byggas bostäder där framöver, men arbetet med detaljplanen har pausans av kommunen.

– Arbetet har varit aktivt och pausats ett flertal gånger till följd av att nya förutsättningar dykt upp, bland annat artesiskt grundvatten. Syftet med detaljplanen är att utveckla området med bostadsbebyggelse och så även för den fastighet där stugorna är belägna, säger han.

Troligen gick arrendet för att hyra marken ut i början av 2000-talet och efter det tros sommargäster slutat besöka platsen. Foto: Åsa Sommarström.

Vill inte bevara området

I dag ägs husen av en privat fastighetsägare som valt att inte göra något med området.

– Stugorna är i dåligt skick och ser ut att ha blivit vandaliserade och nuvarande fastighetsägare har, i kontakten med kommunen, inte uttryckt något intresse av att dessa stugor ska bevaras, säger  Christer Åberg på Vallentuna kommun.

Fakta

Får jag besöka dessa platser?

Innan du på egen hand bestämmer dig för att upptäcka stadens gömda, dolda och mystiska platser är det viktigt att tänka sig för. Kolla upp vad som gäller innan du ger dig ut på upptäcktsfärd.

Det är inte lagligt att gå in på vilken övergiven plats som helst. Om den ägs av byggföretag eller har privata ägare kan du behöva be om lov för att få göra ett besök.

När du väl besöker en övergiven plats är det viktigt att du tänker på att se dig för. Det kan finnas farliga eller vassa föremål och både golv och trappor kan vara instabila.

Visa merVisa mindre

Lista

Här är andra platser att besöka

Nobels spränggropar i Vinterviken, Aspudden

Här hade Alfred Nobel sin nitroglycerinfabrik från 1865. Spränggroparna skapades för att tillverkningen skulle bli mer säker. De är klassade som fornlämning sedan 1995.

Skanskvarn i Årsta

Den gamla väderkvarnen byggdes 1850 och är i dag en restaurang. Vissa påstår dock att det spökar på platsen.

Långbro psykiatriska sjukhus, Älvsjö

Byggdes i början av 1900-talet. Bland annat utfördes lobotomi. Den tyske nazisten Hermann Göring vårdades under en period för sin psykiska ohälsa och morfinmissbruk.

Cedergrenska tornet, Danderyd

Började byggas 1896, men var inte klart förrän exakt 100 år senare. På en hemlig plats finns ett skrin inmurat som inte får öppnas förrän 21 april 2096.

Ljunglöfska slottet, Blackeberg

1861 köpte grosshandlaren och snusfabrikören Knut Ljunglöf platsen. Han ägde nästan halva västerort en gång i tiden. I dag sägs han och hans träben spöka på slottet.

Eugeniahemmet, Solna

Ett skol- och sjukhem för fattiga, obotligt sjuka barn med funktionsnedsättning runt förra sekelskiftet. Hemmet finansierades med välgörenhet och barnens eget arbete. Det avvecklades 1971.

Sandakällan, Nacka

Kallvattenkällan rinner intill Sandasjön i Nacka. Enligt gammal folktro kan naturliga källor bota sjukdomar.

Café Sten Sture, Gamla stan

Anckarström sköt Gustav III under en maskerad 1792. Efter att han gripits och fängslats kastades han i denna fängelsehåla i väntan på sitt dödsstraff. I dag kan du i stället ta dig en kaffe här.

Palmeska huset, Östermalm

Ligger vid Kungsträdgården. 1885 sjön Kristina Nilsson från Grand hotels balkong. En stor folkmassa samlades mellan Palmeska huset och Fersenska terrassen och ett 20-tal personer trampades ihjäl.

Säby gravfält på Ingarö, Värmdö

150 gravar från yngre järnåldern finns här. Den största graven är 20 meter bred och där tros en hövding ligga.

Lövholmen, Liljeholmen

Här finns rester från en gammal färgfabrikoch kolsyrefabrikens rostiga destillationstorn. Området ska bebyggas. Detta är en chans att besöka Stockholms sista centrala industriområde innan det bebyggs med bostäder.

Skyddsrummet Elefanten, Sollentuna

Under stadsdelen Edsberg i Sollentuna kommun ligger atombunkern Elefanten i ett jättelikt bergrum. Här skulle extra viktiga personer söka skydd vid ett kärnvapen krig. Det finns än i dag kvar – helt orört.

Fängelsehålor, Vaxholms fästning

Vaxholms fästning är en välkänd plats, men under 1700- och 1800-talen användes fortet också som fängelse. Bland annat ska stortjuven Jacob Guntlack, publicisten Magnus Jacob Crusenstolpe och generalen Georg Carl von Döbeln har suttit inspärrade här.

Astrid Lindgrens bostad, Vasastan

På Dalagatan 46 bodde författaren från 1941 och fram till sin död 2002. Hr skrev hon många av sina världsberömda böcker. I dag är lägenheten bevarad som den såg ut när Astrid Lindgren bodde där.

Årsta slott, Haninge

Byggdes på 1600-talet och har haft flera ägare. På 1800-talet ägdes slottet av släkten Saxenberg. I dag finns en gravliknande minneslund över Saxenbergarna på en kulle i parken. Men ingen minns om det är en grav eller en minnesplats, eller varför den ligger där. Det sägs också att det spökar i huvudbyggnaden, bland annat ska ljudet av kulor ha hörts i det gamla biljardrummet.

Visa merVisa mindre