Njuter. ”Vi bor på andra sidan, så det är lagom promenadavstånd för att njuta av utsikt och mat”, säger Nicole Lydemark som lunchar med Vynn Roxhed. Foto: Pekka Pääkkö

Stugan firar hundra år i solskenet

1922 byggdes Solstugan med sin otroliga utsikt som fortfarande lockar gäster från Kungsholmen och resten av Stockholm. I augusti blir det party med glitter och glamour.

  • Publicerad 13:45, 8 jul 2022

Vad jag vet var det en båtbyggare som byggde det här en gång i tiden.

Solen gassar över ett stekhett Fredhäll. Nicole Lydemark är en av många som njuter i värmen där hon sitter med Vynn Roxhed och åter lunch på Solstugan.

– Det är ett klassiskt ställe som har sin historia och som hör sommaren till, säger Vynn.

Ut från köket kommer ägaren Niclas Berkau som tillsammans med sin syster Eva Lewis har drivit stället i 34 år.

– När vi kom hit var det mindre och så var det bajamajor, vattnet rann rakt ner i sjön direkt. Nu är det pumpstation och vi har byggt om.

Ägare. "Folk tycker det är skönt att sitta här uppe bland trädtopparna, det är både stockholmare och en del turister som hittar hit", säger ägaren Niclas Berkau. Foto: Pekka Pääkkö

50 platser utomhus och 40 inne var allt som fanns på Solstugan när Niclas och syrran kom in i bilden. Efter flera ombyggnader finns nu 275 platser totalt.

– Det har varit elva bygglov. Det sista tog tid tid att få, men det blev ju väldigt bra, säger Niclas.

2019 revs halva det gamla huset och den inglasade matsalen tog plats. Tidigare har man bland annat byggt ut terassen också.

Vad tänkte du när du kom upp hit första gången?

– Utsikten var ju enorm. Folk tycker det är skönt att sitta här uppe bland trädtopparna, det är både stockholmare och en del turister som hittar hit.

Hur ofta är du inne på SMHI och tittar prognosen?

– Vi kikar ju, men vi har faktiskt haft fullt under taken även när det regnat. Det är lite mysigt när det smattrar och man sätter på infravärmen. Det är så svensk sommar ska vara!

Det har nu alltså gått hundra år sedan Solstugan byggdes.

– Vad jag vet var det en båtbyggare som byggde det här en gång i tiden. Golvet som låg här var från ett båtskrov som man hade spikat ner. Men det var för svajigt så det är tyvärr borta.

Då låg det en liten bensinmack nedanför klipporna och en pontonbro gick över vattnet till Bromma.

– Man gick upp hit och passade på att ta en fika när man tankade. Och några gäster har berättat att när de gick på badet här för att ta simborgarmärket så fick de ta en glass här uppe efteråt.

Firar med glitter

Solstugan har genom åren varit krog, kiosk och flipperkafé.

– Lite äldre män har kommit ner och berättat att Maria som hade Solstugan en gång i tiden var som en morsa man kunde snacka med när man fick varm choklad och en macka. Hon höll lite koll på ungarna i området vad jag har hört, säger Niclas Berkau.

Firar ni hundra år på något speciellt sätt?

– Vi har inte gjort det än, men ska försöka klämma i det i augusti. Då blir det lite party med glitter och lite glamour.

Utsikt. Birgitta och Johan Roos har åkt från Östermalm för att njuta av solen och utsikten i Fredhäll. Foto: Pekka Pääkkö

Fler ställen med utsikt

Arc Rooftop på Blique by Nobis
Elva våningar upp i Nobis-hotellet i Vasastan ligger den mindre krogen Arc. Här finns även en takbar med vy över hela Stockholm.
Adress: Gävlegatan 18

NK Padel & Social by Ascaro
Förra våren öppnade panelbanor på taket till NK garagebyggnad.
Adress: Parkaden, Regeringsgatan 47-55

Clarion Hotel Sign – granne med takpool
Här vimlar bargäster på ena sidan av taket och spagäster kring utomhuspoolen på den andra sidan. Härifrån har du utsikt över Kungsholmen.
Adress: Östra Järnvägsgatan 35

Tetto
Intill takrestaurangen Spesso öppnade takbaren Tetto förra maj. Från 12:e våningen har du en magnifik stockholmsutsikt mot Djurgården, Hötorgsskraporna och NK-klockan intill.
Adress. Malmskillnadsgatan 38 b

Stans högsta skybar i Sjöstan
Efter lång väntan slog Sjöstaden skybar upp portarna förra sommaren. 102 meter ovanför stan är den stans högsta. Restaurangen på 28:e våningen harr plats för 100 på uteterrassen.
Adress: Hammarby allé 12 B

Strömterrassen
Sommarrestaurang med utsikt från Kungliga Operan. Här sitter man utomhus under markis och spanar ut mot Strömmen.
Adress: Strömgatan 14

Urban Deli
Högst upp på taket på Sveavägen 44 ligger Takpark by Urban Deli. Det stora takhänget har funnits i snart tio år och har blivit omåttligt populärt.
Adress: Sveavägen

The Nest at Downtown camper
En av många takbarer kring Brunkebergstorg. Här finns spa-del med pool, men det kostar pengar att bada utomhus. Skybaren inne är öppen för alla däremot.
Adress: Brunkebergstorg 9

Fåfängans bistro och café
1 juni öppnade Bistro & Café uppe på Fåfängan på östra Södermalm. Öppet söndag – fredag mellan 11 och 17 med förlängd öppettid vid fint väder.
Adress: Klockstapelsbacken 3

Basta på Åhléns
Den 22 juni öppnade nya italienska stället Basta i Pane Frescos gamla lokaler på fjärde våningen av Åhléns city. Här kan man sitta inne eller ute på takterassen.
Adress: Klarabergsgatan 50

Mosebacketerassen
Populära klassikern på Söder har öppet hela veckan och bjuder på kanonutsikt över större delen av stan. 20 år från 16.00 och framåt, men innan det är alla välkomna till Söders höjder.
Adress: Mosebacke Torg 1–3

TAK
På 14:e våningen mellan hotellen Hobo och At Six ligger Tak. 360-graders utsikten från takbaren över Stockholm är svårslagen och helt enastående i sitt slag.
Adress: Brunkebergstorg 2-4, City
Källa: Mitt i/Rooftopguiden.se

Visa merVisa mindre

Takbaren Ascaro. Ligger på NK-Huset öppnade förra våren. Runt själva baren går en 350 meter lång löparbana. Foto: Pekka Pääkkö