HÄST OCH SLÄCK. Polisen arbetar med hästar för att skapa lugn i samband med skolavslutningar. OBS: MONTAGE Foto: Mitt i / Mostphotos

Studentutspring spårade ur – tömde brandsläckare

Under torsdagen spårade ett studentfirade ur vid en gymnasieskola i Stockholm. Nu sätter polisen in sitt hästrytteri för att skapa lugn i samband med skolavslutningar.

  • Publicerad 07:35, 11 jun 2021

Det var vid elvatiden på torsdagen som polis larmades till en gymnasieskola i Kista, där ”situationen blivit ohållbar” då elever "började bråka och tömma brandsläckare", rapporterar polisen.

Hittills har det varit ett antal stökiga studentutspring i Stockholms län där polisen fått agera.

Hästar skapar lugn

Polisen arbetar nu med uppsökande verksamhet i samband med skolavslutningar och där många ungdomar samlas för att fira ledigheten efteråt.

I Bromma, Hässelby och Norrtälje jobbar polisrytteriet ute kvällstid.

”Polishästar är ett bra sätt att skapa kontakt med människor och skapa lugn och de har lätt att sig fram på otillgängliga platser och i grönområden”, skriver polisen i ett pressmeddelande och ber samtidigt alla vårdnadshavare ha extra uppsikt.

– Vi uppmanar föräldrar och andra vuxna att ta ansvar, ha god kontakt med sina barn och ungdomar och ta reda på var de är och vad de gör. Vårdnadshavare uppmanas också att gärna gå ut och nattvandra. Ju fler vuxna som finns ute – desto tryggare firande blir det för våra unga, säger Patrick Widell, brottsförebyggande samordnare vid polisen i region Stockholm.

Ett år senare: Så blev livet för coronastudenterna