Enligt Stockholms studenters centralorganisation, SSCO, besöker mellan 14 000 och 22 000 studenter Studentpalatset på Norrtullsgatan 2 varje månad. Även om det ser annorlunda ut nu i pandemitider.

Men i juni 2021 är det slut med det. Efter drygt 20 år har Stockholms universitet, som finansierar studieplatserna, sagt upp avtalet med Akademiska hus. Det är SSCO som driver verksamheten och förvaltar huset.

– Vi tycker att det här är jättetråkigt. Det är en stor sorg för Stockholms studenter. Det är ett hjärta och en knutpunkt som går förlorad, säger Oskar M Wiik, ordförande för SSCO.

Bygger ut Albano

Enligt Stockholms universitet säger man upp avtalet eftersom man har byggt ut campus Albano. I och med det skapas cirka 1000 nya studieplatser där. Dessutom står universitetet inför kommande hyreshöjningar, står det i ett pressmeddelande.

– Universitetets grundhållning är att lägga pengar på våra studenters undervisning – inte på hyror, säger Eino Örnfeldt, universitetsdirektör, Stockholms universitet, i pressmeddelandet.

"Naivt"

– Då känns det inte som att man har tagit i beaktning hur uppskattat Studentpalatset är och att folk från olika lärosäten möts där. Det är naivt att tro att studenter från exempelvis KI kommer att åka till Albano, säger Oskar M Wiik.

Socialdemokraterna i Stockholm vill att staden ska gå in och rädda verksamheten.

– Studentpalatset är en symbol för Stockholm som studentstad och en stängning riskerar att öka trycket på biblioteken som redan är överbelastade. Vi vill att staden ska gå in som medfinansiär om det krävs. Det skulle göra att vi kan öppna byggnaden även för gymnasieelever, säger Kadir Kasirga, oppositionsborgarråd (S), Stockholm.

– Skolborgarrådet borde agera. Hon sitter bland annat i styrelsen för Stockholms akademiska forum (ett nätverk mellan 18 högskolor och Stockholms stad, reds anm.) där frågan skulle kunna behandlas.