Snart inflytt. I det nybyggda studenthuset i Älvsjö ska några av bostäderna bli hem för nyanlända. Inflyttning sker i oktober. Foto: Stockholmshem

Studentlyor i Älvsjö blir hem för nyanlända

Stockholm kämpar med att hitta bostäder åt nyanlända. Nu ska de få flytta in i Älvsjös nybyggda studentlägenheter.

  • Publicerad 16:06, 11 aug 2016

För att råda bot på bostadsbristen bland Stockholms studenter har ett kontorshus på Mässvägen i Älvsjö byggts om till 279 studentlägenheter. Nu finns det planer på att en tredjedel av dem, 93 stycken, ska gå till nyanlända, skriver tidningen Hem & Hyra.

– Det här är ett led i att lösa den akuta bristen på bostäder för nyanlända. Därför erbjuds SHIS, Stiftelsen hotellhem i Stockholm att hyra de här bostäderna av oss under ett år, säger Karin Stener, kommunikationschef på Stockholmshem, till Tidningen Liljeholmen/Älvsjö.

Kommunens skyldighet

Sedan den första mars i år blir kommunerna anvisade ett visst antal nyanlända som de är skyldiga att ordna fram bostäder åt. För Stockholms del handlar det om 2 810 nyanlända under 2016. I Stockholm är SHIS, som hjälper personer som inte kan få någon lägenhet av ekonomiska eller sociala skäl, en viktig aktör när det gäller att fixa fram bostäderna.

SHIS fick erbjudandet av Stockholmshem i dagarna och ännu är inget påskrivet.

– Vi kommer nog att säga ja men det är väldigt nytt. Vi måste ha personal och se till att det funkar med det praktiska och se vad vi behöver anpassa för att bedriva verksamhet där, säger Fredrik Jurdell, vd på SHIS.

Lyorna inte färdiga

Lägenheterna det handlar om är ännu inte färdigbyggda. De första studenterna kommer att flytta in i oktober men när boendena för nyanlända kan stå färdiga är oklart.

Totalt ska SHIS skaka fram 1200 lägenheter under 2016 och i dagsläget har man lyckats skaffa fram majoriteten av dem. Dels genom boende i egna fastigheter, dels genom modulhus och genom att bygga om servicehus till bostäder för nyanlända. Vissa har fått hyra i andrahand av privatpersoner.

– Genom allt detta tillsammans lär vi komma upp i 700–800 lägenheter. Sen planeras det för modulhus i bland annat Örby så då är vi nästan uppe i vårt mål. Så ser det ut nu, men det är en otroligt tight tidsplan.

Det här är två grupper som har svårt att komma in på bostadsmarknaden. Är det då rätt att ta just studentlägenheter?

– Den frågan kan jag inte kommentera. Staden har fått ett uppdrag att ta fram bostäder och jag kommer inte att kommentera om det är rätt eller fel, säger Karin Stener.