Före detta klass R4C. Främsta raden: Matti Similä, Eve-Helga Suurvee-Råstrand, Elisabet Baldwin, Anders Garpe, Margareta Thiel, Birgit Lidman, Mona Strömberg och Inara Erdmanis. Bakre raden: Staffan Lokén, Sture Hansson, Ulf Christenson, Rune Lejnås och Lars Landersjö. Foto: Sacharias Källdén

Studenterna har blivit 80 år - men festar ännu tillsammans

60 år har gått sedan de tog studenten vid Brännkyrka högre läroverk. Men klasskamraterna från klass R4C håller fortfarande ihop. Mitt i fick vara med på årets återträff.

  • Publicerad 06:30, 10 jun 2022

Det är väldigt få som känt en i så många år. Det har ett värde.

Elisabet Baldwin har bott i England sedan 1968. Hon kom dit som en livshungrig 25-åring, bildade familj och fick ett långt, framgångsrikt yrkesliv bland annat vid Svenska handelskammaren.

Det har varit fullt upp. Men det finns ett tillfälle i Sverige som hon inte missat och det är återträffarna med klasskamraterna från Brännkyrka högre läroverk (numera Midsommarkransens gymnasium). 1962 sprang de ut och efter det har de återförenats vart femte år.

– Jag hamnade ju i förskingringen redan från början så det här betyder jättemycket för mig. Det var jag som puffade på Anders om att börja ordna träffar, säger Elisabet Baldwin.

Den 27 maj 2022 möts de i hallen i Anders Garpes villa i Vårby Gård. De gulnade studentmössorna är på och de är påtagligt glada att se varandra. Runt omkring hörs sorlet från de andra gästerna, som äter kallskuret och dricker aperol i vardagsrummet och köket.

– När ni hör dem förstår ni ju varför jag tycker att det är så roligt att bjuda in till de här träffarna. Vi har så trevligt, säger Anders Garpe med en nick mot sina gäster.

Elisabet Baldwin missar aldrig återträffarna hos Anders Garpe, trots att hon bor i Londontrakten. Foto: Sacharias Källdén

Alltid hos Anders

Det är Anders Garpe som ordnat återträffarna i alla år, med något enstaka undantag. Alltid hemma hos honom, så de har "följt hans bostadskarriär". De senaste 40 åren är det till villan i Vårby Gård gänget har begett sig.

Från början var de 19. Sedan dess har fyra gått bort. I år är de 13 män och kvinnor som ses, alla runt 80 år. Rynkorna har blivit allt fler, hårstråna allt gråare och glesare.

– Det är gott att träffa sina kompisar och se att det inte bara är jag som blir äldre. Och så är de så fina också. Vår kemilärare sa att vi kanske inte var världens intelligentaste klass, men att vi var väldigt trevliga, säger Ulf Christenson.

Ulf Christenson och Elisabet Baldwin har en glad pratstund i köket. Foto: Sacharias Källdén

Många olika yrken

Nåja, så dumma var de väl inte. Läkare, apotekare, tandläkare, psykoterapeut, sjukgymnast inom psykiatrin och hushållslärare hör till de yrken de ägnat sina liv åt. Ulf Christenson själv körde isbrytare i många år.

– Jag fick hänga med en vecka med min som när han var liten. Det var djävligt roligt, säger Anders Garpe.

Men vad är det som får de gamla klasskamraterna från reallinjen att återvända hit år efter år? Inara Erdmanis funderar en stund innan hon svarar.

– Det är väldigt få som känt en i så många år. Det har ett värde, de känner mina olika sidor och delar minnen med mig. De påminner mig också om saker som varit och gör att jag håller minnena vid liv, säger hon.

Margareta Thiel i samspråk med Mona Strömberg, om gamla och nya tider. Foto: Sacharias Källdén

Djupare samtal

När det drar ihop sig till middag (rökt oxfilé med fransk potatissallad och créme fraiche-tårta till efterrätt) är det dags för Mitt i att bege sig. Både reporter och fotograf anar att det blir intressanta och roliga samtal runt bordet.

– Ju äldre vi har blivit desto öppnare och djupare har vår kommunikation blivit, tycker jag. Det här med att bevaka revir och sådant, det håller man inte på med i vår ålder om man någonsin har gjort det, säger Anders Garpe.

Birgit Lidman, Lars Landersjö, Rune Lejnås och Sture Hansson hade mycket kul i realskolan – och har fortsatt att trivas ihop. Foto: Sacharias Källdén

Skolan har bytt namn flera gånger

Gänget som träffas hemma hos Anders Garpe gick reallinjen vid Brännkyrka högre läroverk 1958–1962. Realinjen motsvarar ungefär naturprogrammet i dagens gymnasieskola.

Skolan grundades som Brännkyrka samrealskola 1948, tillfördes ett kommunalt gymnasium 1952 och blev Brännkyrka högre läroverk 1958.

Skolan kommunaliserades 1966 och fick då namnet Brännkyrka gymnasium. Den lades ner 2013. Sedan flyttade Midsommarkransens gymnasium in, den skola som finns där i dag.

Skolbyggnaden ritades av arkitekten Paul Hedqvist. Adressen är Tellusborgsvägen 10.

Visa merVisa mindre

Att kika på de gamla klassfotona är alltid roligt. Ett antal rynkor senare känns de flesta ändå igen. Foto: Sacharias Källdén