Bygg fler studentbostäder, anser SSCO. Foto: Sara Kroon

Studenterna: ”Det behövs ännu fler bostäder”

1 300 nya studentbostäder nästa år räcker inte. Det tycker Stockholmsstudenterna, SSCO, om stadens budget som klubbades i förra veckan.

  • Publicerad 11:23, 23 nov 2015

Många studenter har som bekant en begränsad budget och behöver billiga bostäder. SSCO, Stockholms studentkårers centralorganisation, vill därför att en större andel av de bostäder som planeras blir hyresrätter och studentbostäder.

Öppningen för att ställa upp tillfälliga studentbostäder i väntan på att mark exploateras är en bra tillfällig lösning på ett akut problem, skriver de. Men de anser också att lösningen inte får bli permanent.

Sammanlagt uppskattar SSCO att det saknas 10 000 studentbostäder i Stockholm. Det underskottet kommer att bli ännu större eftersom regeringen vill satsa på att bygga ut antalet utbildningsplatser i landet och därmed även i Stockholm.

– Stockholms stad som största kommun måste ta ett större ansvar för alla de studenter som lever och studerar i regionen. Ska utbildningsplatserna öka måste det samordnas med bostadspolitiken. Kunskapslyftet måste gå hand i hand med ett studentbostadslyft, säger Veronica Sällemark, vice ordförande SSCO.