Studenter ratar Stockholm – för dyrt att bo

Många blivande studenter väljer bort Stockholms olika universitet och högskolor. Anledningen kan vara de höga bostadskostnaderna – över 88 000 kronor per kvadratmeter. – Ett jätteproblem för tillväxten i Stockholm, säger Johan Blixt, ordförande i studentkårernas centralorganisation.

  • Publicerad 17:49, 20 mar 2018

Det börjar bli dags för blivande studenter att välja var de vill plugga till hösten.

Men för Stockholms universitet och högskolor kan det bli svårt att locka till sig studenter utifrån. Staden har landets dyraste bostäder för studenter.

– Det är ett jätteproblem, och något som syns i siffrorna. Två av tre studenter är stockholmare från början, säger Johan blixt, ordförande i Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO.

Ohotad etta på dyraste listan

Ny statistik från Svensk fastighetsförmedling visar att kvadratmeterpriset för en etta nu ligger på 88 413 kronor i Stockholm.

Priset har ökat med 57 procent på fem år, och är förvisso en av de tre städerna där kvadratmeterpriset ökat som minst. Men på dyraste-listan är Stockholm fortsatt ohotad i topp.

Tvåan, Göteborgs kvadratmeterpris för ettor är närmare 30 000 kronor billigare i snitt. Och i elva av Sveriges 14 största studentstadskommuner få du dubbelt så mycket yta för pengarna – eller mer.

– Det tvingar många att bo kvar hemma hos sina föräldrar eller i dåliga andrahandslösningar med konstiga och dyra kontrakt, säger Johan Blixt.

Ett mörkertal av studenter

Han tror att Stockholm som studentstad förlorar sin attraktionskraft och att priserna framför allt hindrar studenter från att söka till drömutbildningen.

Men exakt hur många som väljer bort Stockholm på grund av bostadspriserna är svårt att veta.

– Det finns ett stort mörkertal. Vi har inte kunnat mäta i hur stor utsträckning och varför Stockholm väljs bort. Däremot har vi berättelser från folk som inte ens vågat sig hit på grund av bostadssituationen.

Vad blir konsekvenserna för staden?

– Det stoppar ju tillväxten. Stockholm har tidigare varit bra på att behålla sina studenter när de är klara. Men för att kunna göra det måste de ha möjlighet att komma hit från första början.

SSCO vill därför sätta mer press på länets kommuner att satsa mer på att bygga mer studentbostäder.

– Alla kommuner borde ta större ansvar, säger Johan Blixt.

Bostadspriserna i de 14 största studentstäderna

Kvadratmeterpriset på en etta och antal kvadratmeter för en miljon kronor.

Källa: Svensk fastighetsförmedling.