Efter påsklovet ska gymnasieelever få undervisning i klassrummen i så stor utsträckning som möjligt, trots att smittspridningen i regionen fortsätter att öka.

Men att öppna de kommunala gymnasieskolorna som vanligt efter ledigheten är inte aktuellt, enligt Stockholms stads gymnasiedirektör Joachim Håkansson.

– Varje skola ska successivt öka sin närundervisning, men det finns inte en chans att vi kan ha det till 100 procent. Skolan är viktig och eleverna behöver den här sociala kontexten men man måste vara realistisk, säger han.

Alla elever som går i stadens gymnasier kommer fortsatt att få sköta minst en femtedel av sin skolgång på distans för att undvika fulla tunnelbanetåg och bussar.

Studenter kan ges förtur

I övrigt ska varje skola och rektor bedöma hur många elever som kan vara på plats samtidigt på ett säkert sätt. Om eleverna får vara på skolan 40, 60 eller 80 procent av tiden avgörs av hur lokalerna ser ut. Vilken årskurs man går i kan också spela roll, enligt Joachim Håkansson.

– Det kommer se olika ut på olika skolor men det troligaste är att vi gör som förra våren och att treorna rent generellt har högsta prioritet eftersom de tar sin examen om några veckor, säger han.

Angelo Sun, ordförande för elevkåren på Kungsholmens gymnasium, tycker det är bra att studenterna som snart ska få sina slutbetyg får vara på plats mest.

– Det är svårare att studera hemifrån och att fokusera på distans. De sista månaderna är också treornas tid att fira att de har tagit sig igenom gymnasiet. Vi som går tvåan och ettan får nya chanser senare, säger Angelo Sun.

Finns inga "mirakelåtgärder"

Utbildningsministern Anna Ekström (S) har uppmanat alla skolor att ta ett omtag i arbetet med att göra lokalerna så smittsäkra som möjligt. En sån översyn görs nu på alla gymnasieskolor inför skolstarten, men Joachim Håkansson har svårt att se att större förändringar är möjliga.

– Att lägga om ett schema tar sex, sju veckor, vi har de byggnader vi har och vi har de volymer av elever som vi har. Några nya mirakelåtgärder har jag svårt att se men rektorerna arbetar tillsammans med facket för att se vad mer vi kan göra för att öka närundervisningen, säger han.

På Kungsholmens gymnasium har det tidigare framför allt varit trängsel i matsalen men det har skolan försökt lösa på ett bra sätt, tycker Angelo Sun.

– Två eller tre klasser har fått äta lunch i ett par av klassrummen som finns i baracker. De eleverna har sluppit stå i matköerna, där det oftast blir trängsel, så det har avlastat en del, säger han.