Klass SA 18C springer ut från Östra Real efter tre långa år. Foto: Pekka Pääkkö

Studenter i lyckorus på Östra

Sophie Lindhoff sov inte mycket natten före utspringet. "Jag var så spänd. Kunde bara inte." Men nu står hon lyckligt leende och kramar sin familj, som med glädjetårar i ögonvrån firar sin student från Östra real efter tre ovanliga gymnasieår.

  • Publicerad 12:00, 11 jun 2021

Det känns som vi kan få en riktig student ändå, även om den blir lite annorlunda och mindre.

I mycket god tid ställer sig famijen Lindhoff med studentskylt och blommor vid ett av de främre pandemikryssen på skolgården och har därmed säkrat bästa platsen till klass SA18C:s utspring strax före lunch.

Skolgården är redan fylld med konfetti från förra klassens glädjetjut en dryg timme tidigare.

– Vi kan ju inte ha ett jätteutspring på grund av pandemin, så vi har ordnat med tolv, ett för varje klass, under två dagar, säger Liv Lantz, biträdande rektor och mentor för SA 18C.

Se blicken. Stoltare pappa än Stefan Lindhoff finns knappast. Dottern Sophie har just sprungit ut från Östra Real och nu väntar mottagning hemma i Nacka. Lillasyster Louise hoppas få samma upplevelse här om tre år, Östra real var givna förstahandsvalet till hösten. Foto: Pekka Pääkkö

Familjeglädje. Familjen Lindhoff med pappa Stefan, mamma Maria, studenten Sophie och lillasyster Louise. Familjen var först på skolgården och fick bästa platsen inför utspringet. Foto: Pekka Pääkkö

Den här årskullen på Östra real har prövats mer än de flesta.

Började med renovering

De fick börja gymnasietiden med att inhysas på Anna Whitlocks gymnasium på Kungsholmen eftersom Östra real skulle renoveras. Det som var tänkt att ta ett år blev ett och ett halvt. Lagom till vårterminen 2020 fick de äntligen kliva över tröskeln till Östra. Men det blev inte många veckor i tegelborgen vid Karlavägen innan pandemin slog till och det var distansundervisning i soffan som gällde.

Äntligen! Taggade och glada på väg till EK18A:s utspring, fr vänster Sara Back, Nicki Jitén, Lisa Sånemyr och Laura-Liisa Lillemäe. De började dagen med champagnefrukost, nu väntar mottagningar och festande. Foto: Pekka Pääkkö

– Fast det har ändå gått bra efter omständigheterna, säger Sara Back som vi träffar med klasskompisarna från EK18A.

– Vi har pluggat tillsammans och hängt en hel del i små grupper. Och nu är ju våra äldre släktingar vaccinerade, så det känns som vi kan få en riktig student ändå, även om den blir lite annorlunda och mindre.

– Och vi hade champagnefrukost i morse, säger klasskompisen Lisa Sånemyr, och vi har festat och haft kul de senaste veckorna. Det känns så bra!

Båtfärd från Strömkajen

Nu väntar sommarlov och för en del studier i höst, andra ska jobba eller som Nicki Jitén, som är pluggtrött, satsa på värnplikten.

Vi fixade det! Klass SA 18C kramar om varandra efter tre långa år. Årets studenter på Östra real har ovanliga gymnasieår bakom sig. De har knappt fått vara i sin skola som först renoverades och sedan körde distans på grund av pandemin. Men nu är allt bara lycka för studenterna. Foto: Pekka Pääkkö

För Sophie Lindhoff har spänningen börjat släppa och hon ska strax byta sin vita finklänning mot lite stryktåligare inför årets flakersättning: båtfärden från Strömkajen med klassen. Sedan väntar mottagning och en sista natt med gänget innan vuxenlivet tar vid.

– Allt känns fantastiskt, säger hon och ger sin lillasyster Louise en kram, systern som hoppas kunna stå här om tre år som nybakad student hon med.