I mycket god tid ställer sig famijen Lindhoff med studentskylt och blommor vid ett av de främre pandemikryssen på skolgården och har därmed säkrat bästa platsen till klass SA18C:s utspring strax före lunch.

Skolgården är redan fylld med konfetti från förra klassens glädjetjut en dryg timme tidigare.

– Vi kan ju inte ha ett jätteutspring på grund av pandemin, så vi har ordnat med tolv, ett för varje klass, under två dagar, säger Liv Lantz, biträdande rektor och mentor för SA 18C.

Den här årskullen på Östra real har prövats mer än de flesta.

Började med renovering

De fick börja gymnasietiden med att inhysas på Anna Whitlocks gymnasium på Kungsholmen eftersom Östra real skulle renoveras. Det som var tänkt att ta ett år blev ett och ett halvt. Lagom till vårterminen 2020 fick de äntligen kliva över tröskeln till Östra. Men det blev inte många veckor i tegelborgen vid Karlavägen innan pandemin slog till och det var distansundervisning i soffan som gällde.

– Fast det har ändå gått bra efter omständigheterna, säger Sara Back som vi träffar med klasskompisarna från EK18A.

– Vi har pluggat tillsammans och hängt en hel del i små grupper. Och nu är ju våra äldre släktingar vaccinerade, så det känns som vi kan få en riktig student ändå, även om den blir lite annorlunda och mindre.

– Och vi hade champagnefrukost i morse, säger klasskompisen Lisa Sånemyr, och vi har festat och haft kul de senaste veckorna. Det känns så bra!

Båtfärd från Strömkajen

Nu väntar sommarlov och för en del studier i höst, andra ska jobba eller som Nicki Jitén, som är pluggtrött, satsa på värnplikten.

För Sophie Lindhoff har spänningen börjat släppa och hon ska strax byta sin vita finklänning mot lite stryktåligare inför årets flakersättning: båtfärden från Strömkajen med klassen. Sedan väntar mottagning och en sista natt med gänget innan vuxenlivet tar vid.

– Allt känns fantastiskt, säger hon och ger sin lillasyster Louise en kram, systern som hoppas kunna stå här om tre år som nybakad student hon med.