Milsvida. Bahador är en av de nyinflyttade studenterna. Utsikten från de övre våningarna går inte av för hackor. Han berättar att utsikten gör honom lugn om han känner sig stressad över provperioder. Foto: Anders Björklund

Studenter i Björkhagen får milsvida utsikt

Ettorna är små. Men däri bor ibland två. Nu pågår inflyttning i det första av sex nya studenthus och utsikten anstår en kejsare.

  • Publicerad 13:03, 19 jun 2022

På den lokala pizzerian och sushin i Björkhagen har personalen i kassan sett nya ansikten sista tiden. Och fler ska det bli. Campus Birka i Björkhagen innebär 166 studentbostäder och det första huset med 83 ettor och tvåor står klart med milsvida utsikt från flera av lägenheterna. I Kärrtorp byggs samtidigt 383 studentbostäder.

Efter en vandring uppför backen till Simrishamnsvägen 15 står 36-årige KTH-studenten Bahador Motamedi och väntar i porten till det tio våningar höga punkthuset. Efter hissfärden uppenbarar sig milsvida utsikt som sträcker sig bortom Nackareservatet, Globen och Kaknästornet.

Utsikten åt Globenhållet. Foto: Anders Björklund

De 549 studentbostäderna

Söderarmsvägen, Kärrtorp.

383 studentbostäder (hyresrätter) i form av ettor och tvåor. I Bottenvåningen ska det bli butiker. Inflyttning i det första huset till hösten.

Simrishamnsvägen/Understensvägen, Björkhagen.

Campus Birka med 166 studentettor och tvåor (hyresrätter) på Simrishamnsvägen och Understensvägen. Ett punkthus på tio våningar och två lamellhus på fyra våningar.

Visa merVisa mindre

Milsvida. Bahador är en av de nyinflyttade studenterna. Han berättar att utsikten gör honom lugn om han känner sig stressad över provperioder. Foto: Anders Björklund

– Utsikten och grönskan är fantastisk. Om jag är stressad över någon examen så sätter jag mig här och då blir jag lugnare. Vi ser fram emot att ta oss ut i naturen i sommar, säger Bahador.

Från hus till liten etta

På Campus Birka har han och hans fru Nasrin landat ett förstahandskontrakt i en 22,7 kvadratmeter stor etta. Detta efter en bostadsresa som gick från hus i hemlandet Iran, till inneboende hos släktingar i Masmo och sedan vidare till Björkhagen via andra hand i Gubbängen.

De flyttade in i mitten av maj. Bahador är nöjd över att de hittat bostad men håller med om att bostaden de betalar över 7 000 kronor för, exklusive el och varmvatten, inte är stor för två.

– Jag brukar skoja med min fru och säga att om vi inte vill se varandra så har vi ingenstans att ta vägen. Någon kanske får gå ner till Coop då, säger han och skrattar.

Ettan. Bahador och Nasrins bostad är knappt 23 kvadratmeter stor. Något källar- eller vindsförråd. finns inte. Bakom soffan finns skjutdörrar och ett utrymme där de förvarar sina resväskor. Foto: Anders Björklund

Campus Birka. SSSB Studentbostäder på Simrishamnsvägen 15 i Björkhagen. Inflyttning maj 2022. Foto: Anders Björklund

"Handlar mycket lokalt"

Nere i Björkhagens centrum får butikerna nya kunder. De flesta studenter reser kollektivt, cyklar eller går. Jan Karlsson som är tillförordnad vd för Stockholms Studentbostäder (SSSB) vilka står bakom husen i Björkhagen menar att studenter bidrar mycket till ett områdes attraktivitet och trygghet.

– Även i Björkhagen kommer de att röra sig på andra tider än gemene man och andra som bor och jobbar 8-5. Studenter äter och handlar också mycket lokalt, vilket är positivt för lokala verksamheter.

Cyklist. KTH-studenten Jedrzey på väg in i hissen med cykeln. På terasserna finns cykelhållare. "Jag uppskattar söderort och närheten till Nackareservatet. Det känns lugnare här än norr om stan." Foto: Anders Björklund

Nyinflyttade. Bahador går ner för att möta sin fru Nasrin i porten och hälsar för första gången på Jedrzey som bor på våningen under dem. Han studerar också på KTH och kommer från Polen. Nasrin jobbar som personlig assistent. Foto: Anders Björklund

SSSB beräknar att det i dag saknas 6 000-10 000 studentbostäder i Stockholmsområdet för att situationen ska vara tillfredställande. Bristen påverkar Stockholms attraktivitet som studieort menar man.

– Det finns flera anledningar för Stockholms stad och kranskommunerna att intensifiera satsningen på studentbostäder, säger Jan Karlsson.

Pengar - ett problem

När Bahador och Nasrin flyttade till Sverige i september visste de att bostäder skulle vara en utmaning i Stockholm.

– Men jag visste inte att det skulle vara så här svår bostadsmarknad, säger Bahador.

När Mitt i träffar honom har han precis kommit hem från extrajobbet på en godisbutik. Hyran och terminsavgiften på 77 000 kronor är en utmaning.

– Vi måste vända på varenda krona. Jobbet påverkar studierna negativt, säger han.

Nu söker han annat jobb som motsvarar hans kompetens och erfarenhet. På KTH läser han transport och geoinformation, men han har sedan tidigare både ingenjörsutbildningar och arbetslivserfarenhet från bygg-, väg- och systemdesign.

– Jag har fått höra att jag har kvalifikationerna men att det fallit på svenskan. Jag läser SFI, kollar kurser på Youtube och nu har vi skaffat en tv så att jag ska kunna lära mig mer svenska därigenom.