Ledsnat. Ossian Nordgren, ordförande i lokala hyresgästföreningen i Prime Livings studentbostäder, kan eventuellt komma att stämma bostadsbolaget. Foto: Mikael Andersson

Student redo att stämma Prime Living

Förhandlingen om ersättning till studenterna i Prime Livings skandalomsusade bygge i Spånga har gått i stå, menar hyresgästföreningen. Nu gör man sig redo att driva frågan vidare i tingsrätten.

  • Publicerad 16:12, 27 mar 2019

Det har gått ett år sedan de första studenterna flyttade in i bolaget Prime Livings studentbostäder vid Bromstensvägen i Spånga. Då var huset knappt färdigt och listan över brister i byggnaden lång. Bland annat saknades hissar, balkonger och brevlådor, elen kom och gick.

– Under de första månaderna fick vi viss hyressänkning. Men det konstanta bullret i huset och det otroligt dåliga skicket i de allmänna utrymmena blev vi inte ersatta för. Det är fortfarande stora problem som inte har åtgärdats, säger Ossian Nordgren, en av studenterna.

LÄS MER: Enorma brister i skandalbostäderna i Spånga

Studenterna organiserade sig och några bildade i somras en lokal hyresgästförening där Ossian Nordgren är ordförande. Sedan dess förhandlar de med Prime Living om ersättning, med hjälp av Hyresgästföreningen Stockholm. Prime Living har sagt att de ska kompensera studenterna men parterna har inte lyckats komma överens än.

LÄS MER: Studenterna i skandalbygget i Spånga har fått nog

"Menar allvar"

Nu menar hyresgästföreningen att de inte ens får svar från motparten.

– De har inte återkommit på flera veckor. Vi är därför beredda att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten. Det blir ett pilotärende som en av våra jurister kommer att förbereda nu, säger Zeljko Kranjec, chef för juridiska enheten på Hyresgästföreningen Stockholm.

Men han hoppas att fallet inte ska gå så långt som till rättegång.

– De är välkomna tillbaka till förhandlingsbordet men vi vill att de inser att vi menar allvar. Återkommer de inte till oss är vi beredda att gå vidare, säger Zeljko Kranjec.

Det Hyresgästföreningen kräver är en hyresnedsättning för sina medlemmar, vilket är ett tiotal studenter.

– Vi kan bara representera medlemmar men vi tycker principiellt att alla som bor i huset ska få hyresnedsättning, säger Zeljko Kranjec.

Problemen som Hyresgästföreningen sammanställt gäller bland annat buller, hissar som inte fungerar, el och vatten som stängs av oanmält.

"Inte okej"

Den som kommer stå som målsägare i pilotfallet, om det går så långt, är Ossian Nordgren, som trots att han just flyttat från Spånga, fortsätter att engagera sig.

– Jag har ett inneboende hat mot orättvisa. Här bor många internationella studenter och för många är detta första egna bostaden, det är är en utsatt grupp och det är inte okej, säger Ossian Nordgren.

Prime livings VD Hans Sandén tycker att det vore "ytterst olyckligt" om förhandlingen tas vidare till rättssalen.

– Vi lämnade ett svar till våra representanter i slutet av förra veckan, så det bör framföras snart. Vi är fortfarande med i dialogen, säger han.

Samtidigt kämpar Prime living med ett mycket tufft ekonomiskt läge (se faktaruta). Men det ska inte påverka förhandlingen med studenterna, enligt Hans Sandén.

– Det är en separat aktivitet och påverkar inte förhandlingen. Det är inte så att vi står helt utan pengar, säger han.

LÄS MER: Ekonomisk kris för företaget bakom skandalbygget i Spånga

LÄS MER: Nu ska Spångastudenternas hem byggas klart

Pengakris för Prime Living

I förra veckan gick Prime living ut med att rörelsekapitalet endast räcker juni ut.

Men det kunde ha varit värre. Beskedet kom efter att bolaget dels fått grönt ljus för att skjuta upp en ränteutbetalning från mars till september, dels lånat drygt 39 miljoner från sina aktieägare till en dramatisk ränta motsvarande en årsränta på 145 procent, vilket Fastighetsvärlden rapporterade i fredags.

I förra veckan avgick även styrelseordföranden Peter Gustafsson, som tillträdde i höstas, och ersattes av Tobias Lennér, tidigare ledamot i styrelsen.

– Det är ett väldigt intensivt arbete nu med att lösa den långsiktiga finansieringen, det är i princip ett heltidsuppdrag. Vi behöver vara en styrelse som kan lägga den tid som behövs och det är vi nu, säger Tobias Lennér till StockholmDirekt/Spånga Tidning.

Visa merVisa mindre