Struligt. Jason, 10 år, Wilton snart 6 år och Hector 12 år får längre dagar efter nedstängningen av Munsö skola. Foto: Mikael Andersson/privat

Strulig vardag efter flytt från Munsö skola

Flera familjer vittnar om tuffa förhållanden sedan Munsö skola stängde sin verksamhet från årskurs tre. I stället hänvisades de till Sundby skola, 17 kilometer bort.

  • Publicerad 16:30, 12 nov 2020

Föräldrar som får köra fram och tillbaka, SL-bussar som inte kommer eller som åker fel, små barn som åker själva.

Flera föräldrar har hört av sig till Mitt i och berättat om tuffare dagar sedan Munsö skola stängde sin verksamhet från årskurs tre.

I familjen Bilow går snart sexåriga Wilton kvar på Munsö skola, men måste ändå ha långa dagar då storebröderna har bytt till Ekebyhovsskolan.

– Han hade sett fram emot att åka hem med sina bröder. I stället för att åka hem vid två tillsammans med dem måste han nu vara kvar på fritids till 16-16.30 när jag slutar, säger Charlotte Bilow.

Både Hector, 12 , och Jason, 10, trivs med den nya skolan, sina klasser och lärare.

– För vår del blev det jobbiga att killarna måste gå lite över en kilometer till bussen i mörkret längs med en skog varje morgon och korsa landsvägen där bilar ofta kör en bra bit över den tillåtna hastigheten på 80 kilometer i timmen, säger Charlotte.

Hon berättar att det dessutom är osäkert med bussarna här ute.

– Vid flera tillfällen har bussen bara åkt förbi trots att barnen alltid både har reflexvästar och ficklampor. Barnen kommer hem senare än de gjorde förut och det händer att det är så fullt på bussarna 311 och 312 vid Ekebyhov att barnen inte får plats.

I familjen Conradsson går Tora i sexan på Ekebyhovs skolan och Ivar i trean på Sundby. När båda gick på Munsö skola åkte barnen hem tillsammans på skolbussen och tillbringade eftermiddagarna hemma i huset på Adelsö.

– Nu går inte det längre för vi vill inte att Ivar ska åka SL-buss själv hela vägen från Sundby, säger Marja Conradsson.

Byte. Munsö skola har numera bara årskurs F-2 verksamhet. De äldre eleverna har tvingats byta till andra skolor. Foto: Mikael Andersson

De flyttade till Adelsö för fem år sedan och har verksamhet på ön.

– Vi har stor behållning av att ha våra liv här, men en stor anledning till att vi vågade göra den här förändringen i våra liv var att barnen kunde gå på Munsö skola. Det är ju inte rimligt att sitta här ute och tycka att man har världens bästa liv och så ska ens barn sitta och åka över en timme varje dag in till Ekerö tätort, säger Marja.

– Det absolut minsta man kan begära från en kommun som vill värna om landsorten är att den ser till att de som jobbar och driver verksamhet på ön ska kunna ha sina barn i en skola i närheten.

Tora hinner bara i tid om hon åker med färjan som går 07.20. Sedan sitter familjen och väntar vid färjan för att Ivar som ska åka med skolbussen som kommer med färjan som går 07.40. Hemma är de först vid 17-tiden.

Även de har problem med bussarna. Flera gånger har SL:s anslutande buss inte kommit som den ska eller så har bussen från Ekerö tätort som de åker med hem, hunnit med en tidigare färja och då måste barnen vänta på anslutande färdmedel vid färjan.

– Det är ett stort orosmoment för oss varje dag att Ivar åker själv hem. Vi ringer honom dagligen och dubbelkollar att allt går som det ska, säger Marja.

Detta har hänt

Förslaget att samorganisera Munsö skola och Sundby skola kom från barn- och utbildningsförvaltningen våren 2020.

Mälarökoalitionen hävdade att beslutet är taget på fel nivå och borde tas upp till kommunfullmäktige.

Barn- och utbildningsnämnden beslutade den 2 juni 2020 att Munsö skola skulle bli en F-2 skola istället för att stängas helt som först var planen. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten, som beslutade om inhibition den 16 juni 2020.

Kammarrätten bedömer nu att det inte finns några starka skäl som talar för att nämndens beslut är olagligt. Det innebär att Munsö skola blir en F-2 enhet.

Årskurs 3-6 erbjöds plats på Sundby skola från höstterminen 2020.

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 29 juli att de inte får prövningstillstånd. Kammarrättens avgörande står därmed fast.

Visa merVisa mindre

Skytteholm är redo för julbord trots pandemin

Nyheter "På bara fem dagar har vi tappat hälften av bokningarna" I dessa tider är det extra svårt för restaurangnäringen. Samtidigt försöker julborden lösa säkraste miljöerna med utspridda bufféer och luftigare lokaler.tisdag 1/12 13:40

Så klarar sig Ekerö centrum i pandemin

Nyheter Överlever tack vare support från Ekeröborna Hur mår egentligen butikerna i vårt centrum? Mitt i tog en runda för att se hur de klarar sig i pandemin.måndag 30/11 16:56

Så påverkas livet på Mälaröarna av förbifarten

Nyheter Fler bilar och rikare befolkning Just nu kanske det känns som att förbifarten aldrig kommer att bli klar. Men 2030 är det dags för invigning av tunnlarna i Ekerö kommun. Vad händer med livet på Mälaröarna då? Mitt i har frågat...torsdag 26/11 16:22