Foto: Maria Nykvist

Ströp ut sin motståndare - tog guld

Tre hårda träningspass och sex middagar om dagen. Så såg uppladdningen ut innan Rasmus Almström åkte på VM i brasiliansk jui juitsu. Nu har 20-åringen från Gudö kommit hem med en guldmedalj runt halsen.

  • Publicerad 16:43, 3 dec 2021

Det är så coolt för det har varit en dröm länge.

Vägen upp till villan på Gudö är pyntad med färgglada ballonger och svenska flaggor. Här har familj, vänner och släkt firat 20-årige Rasmus Almström sedan han kom hem från VM i brasiliansk jiu jitsu i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten dagen innan.

För med sig i bagaget fanns en stor guldmedalj som nu väger tungt runt hans hals, samtidigt som han försöker smälta de intensiva dagarna som kröntes med segern i 94-kilosklassen.

– Det är så coolt för det har varit en dröm länge. Samtidigt känns det inte helt som att det har sjunkit in än, säger han.

Sex middagar om dagen

Gedigen samling. Medaljerna från de stora tävlingarna har blivit många för Rasmus Almström. Foto: Maria Nykvist

Jobbar extra som vakt

Namn: Rasmus Almström

Ålder: 20 år

Bor: Gudö

Gör: Brasiliansk jiu jiutu-utövare och jobbar extra som vakt.

Aktuell: Nybliven världsmästare i 94 kilosklassen lila bälte, i Abu Dhabi World Professional Jiu-jutsi Championship 2021.

Visa merVisa mindre

Bakom framgången ligger hård träning och minutiösa förberedelser. Varje dag i veckan består av tre hårda träningspass och sex mål lagad mat – nästan alltid ris och kyckling, och till det gröt och många proteinshakes.

– Visst blir man trött i kroppen och det är jobbigt att äta ibland, men jag måste få i mig rätt näring för att kroppen ska få optimal återhämtning. Det är viktigt att kunna toppa formen, så att man är stark, har bra kondition och är explosiv när det gäller, säger Rasmus.

Under hösten har han visat bra form med segrar i stora tävlingar. Men han kom inte till Abu Dhabi som en av favoriterna. Han var på plats tio på världsrankningen och bland motståndarna fanns klara favoriter från Brasilien, påhejade på plats av Brasiliens president Jair Bolsonaro.

Men Rasmus avverkade dem en efter en, och stod till sist i finalen mot belgaren Rik Broux.

– Jag hade en tuffare resa fram till finalen än vad min motståndare hade. Han var favorit, men jag var taggad och visste att jag skulle ta hem det och lyckades strypa ut honom efter två-tre minuter. Det var en häftig upplevelse för finalen gick på en stor matta i en stor arena, och den sändes på tv.

Brand i klubblokalen

Nu väntar omladdning till EM i Rom i februari, där han siktar på nytt guld. Kanske blir det hans sista mästerskap i lila bälte innan han flyttas upp till brunt och sedan svart.

– Jag var yngst i tävlingen på VM, men man brukar peaka vid 25-26 år, så jag har många år kvar att utvecklas och bli ännu bättre. Jag vill vinna så mycket som möjligt i varje bälte.

Men det blir ett hack i förberedelserna efter att träningslokalen i Vasastan förstördes i en misstänkt anlagd brand under tiden han var på VM.

– Det var hemskt, men jag vill inte att det ska påverka mig. Nu tränar jag på olika ställen, i Åkersberga, Söder, Solna, säger han.

Anlagd brand mot idrottslokal i Vasastan

Samtidigt gör Rasmus mamma Lisa oss sällskap hemma vid matbordet i föräldrahemmet.

– Du har ett jäkla pannben. Du brinner verkligen för det, du har ett mål som du strävar efter och det har du alltid gjort, det är underbart att se. När du var liten så längtade du hela tiden efter träningarna. Nu är du är ett monster på mattan, men så ödmjuk utanför, säger hon.

Sport med ledlås och strypningar

Brasiliansk jiu-jitsu, även kallad BJJ, antogs som idrott till Svenska Budo & Kampsportsförbundet 2008.

BJJ härstammar från japansk ju jutsu och judo som har vidareutvecklats i Brasilien. BJJ är en grapplingstil, vilket innebär att man inte använder sig av slag eller sparkar utan i stället fokuserar på att med ledlås och strypningar vinna över sin motståndare.

Grundtanken är att få ner sin motståndare på marken, kontrollera motståndaren där och på så sätt få denne att ge upp. Men vinster kan också ske på poäng.

Källa: Svenska Budo & Kampsportsförbundet

Visa merVisa mindre