Vägen upp till villan på Gudö är pyntad med färgglada ballonger och svenska flaggor. Här har familj, vänner och släkt firat 20-årige Rasmus Almström sedan han kom hem från VM i brasiliansk jiu jitsu i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten dagen innan.

För med sig i bagaget fanns en stor guldmedalj som nu väger tungt runt hans hals, samtidigt som han försöker smälta de intensiva dagarna som kröntes med segern i 94-kilosklassen.

– Det är så coolt för det har varit en dröm länge. Samtidigt känns det inte helt som att det har sjunkit in än, säger han.

Sex middagar om dagen

Bakom framgången ligger hård träning och minutiösa förberedelser. Varje dag i veckan består av tre hårda träningspass och sex mål lagad mat – nästan alltid ris och kyckling, och till det gröt och många proteinshakes.

– Visst blir man trött i kroppen och det är jobbigt att äta ibland, men jag måste få i mig rätt näring för att kroppen ska få optimal återhämtning. Det är viktigt att kunna toppa formen, så att man är stark, har bra kondition och är explosiv när det gäller, säger Rasmus.

Under hösten har han visat bra form med segrar i stora tävlingar. Men han kom inte till Abu Dhabi som en av favoriterna. Han var på plats tio på världsrankningen och bland motståndarna fanns klara favoriter från Brasilien, påhejade på plats av Brasiliens president Jair Bolsonaro.

Men Rasmus avverkade dem en efter en, och stod till sist i finalen mot belgaren Rik Broux.

– Jag hade en tuffare resa fram till finalen än vad min motståndare hade. Han var favorit, men jag var taggad och visste att jag skulle ta hem det och lyckades strypa ut honom efter två-tre minuter. Det var en häftig upplevelse för finalen gick på en stor matta i en stor arena, och den sändes på tv.

Brand i klubblokalen

Nu väntar omladdning till EM i Rom i februari, där han siktar på nytt guld. Kanske blir det hans sista mästerskap i lila bälte innan han flyttas upp till brunt och sedan svart.

– Jag var yngst i tävlingen på VM, men man brukar peaka vid 25-26 år, så jag har många år kvar att utvecklas och bli ännu bättre. Jag vill vinna så mycket som möjligt i varje bälte.

Men det blir ett hack i förberedelserna efter att träningslokalen i Vasastan förstördes i en misstänkt anlagd brand under tiden han var på VM.

– Det var hemskt, men jag vill inte att det ska påverka mig. Nu tränar jag på olika ställen, i Åkersberga, Söder, Solna, säger han.

https://www.mitti.se/nyheter/anlagd-brand-mot-idrottslokal-i-vasastan/repuks!zOoEcokoYM9glEehrQWaPQ/

Samtidigt gör Rasmus mamma Lisa oss sällskap hemma vid matbordet i föräldrahemmet.

– Du har ett jäkla pannben. Du brinner verkligen för det, du har ett mål som du strävar efter och det har du alltid gjort, det är underbart att se. När du var liten så längtade du hela tiden efter träningarna. Nu är du är ett monster på mattan, men så ödmjuk utanför, säger hon.