Träd som föll under stormen på Runmarö. Foto: Anna Z Ek

Strömmen återvänder – men i skärgården dröjer det

I kväll, måndag, ska de flesta få tillbaka strömmen i Värmdö. För några av skärgårdsborna dröjer det ett bra tag till dock – en del får vänta till på torsdag innan strömmen är tillbaka.

  • Publicerad 11:09, 7 jan 2019

Nu återvänder strömmen till nästan alla Värmdöbor. På måndagsförmiddagen var lite drygt 100 hushåll i Värmdö utan ström. I kväll räknar Vattenfall med att merparten av avbrotten i deras nät på Värmdö ska vara avhjälpta till i kväll, måndag.

Men ute på några av skärgårdsöarna får ett fåtal elkunder vänta i flera dagar till. Vattenfalls nuvarande prognos är att strömmen ska vara tillbaka till på torsdag.

Omfattande skador

Skadorna på elnätet efter stormen Alfrida är omfattande och kommer att ta lång tid att reparera, meddelar Vattenfall.

Vattenfall varnar för att gå fram till en elledning som fallit till marken då de kan vara strömförande. De uppmanar även allmänheten att inte ge sig på att själv ta bort träd som blåst omkull på en elledning.

Avbrottsersättning

Vattenfall har gått ut med att de ersätter kunder beroende på hur länge de var utan ström, bland annat för boende på hotell, skadad mat, milersättning för resor till följd av elbrottet eller andra tänkbara utgifter som kan ha uppkommit i samband med strömavbrottet.

Problem med sophämtning

Efter stormen Alfridas framfart har det blivit svårare att ta sig fram på vissa platser, på grund av halt väglag och träd i vägen, vilket har ställt till det för sophämtningen. Kommunens entreprenör har haft svårt att ta sig fram på mindre vägar, och där har sophämtningen fått ställas in till nästa ordinarie hämtning, meddelar Värmdö kommun.