Strömavbrotten ska bort – 430 miljoner satsas

Vattenfall rustar nu upp elnätet i Stockholmsregionen – för 430 miljoner kronor. Kraftigt slitna elkablar från 1970-talet ut mot nya. ”Risken för strömavbrott kommer minska betydligt”, säger Vattenfalls projektledare Kjell-Ove Westlund.

  • Publicerad 15:29, 17 maj 2017

Ett stilla duggregn faller över ett majmulet Håga industriområde i Västerhaninge.

Här har Vattenfall påbörjat en stor, påkostad investering de kommande åren i Stockholmsregionen på totalt 430 miljoner kronor.

Fyra kabelarbetare jobbar med att lägga ner ny kabel när Mitt i är på plats i Västerhaninge.

Upprustningen handlar om att gammal 1970-talskabel byts ut i regionen.

Dessutom ska elkablar, i bland annat Österhaninge, vädersäkras i olika etapper.

En mängd av de strömavbrott som sker här i Haninge kommun, där 33 miljoner kronor satsas, beror på just Vattenfalls slitna elkablar. Årsta Havsbad och Tungelstatrakten är två områden som drabbats hårt.

Vattenfalls projektledare Kjell-Ove Westlund, klädd i gula arbetskläder och blå skyddshjälm, är väl medveten om problemen i Årsta Havsbad.

– Vi vet att det varit jättemycket störningar i Årsta Havsbad, och många exploatörer har ju grävt av våra elkablar i området i samband med rör- och ledningsarbeten, säger han.

Vattenfalls projektledare Kjell-Ove Westlund.

 

 

Haninge är först ut av Södertörnskommunerna i upprustningsprogrammet.

Därefter ska Vattenfall ta sig an Tyresös, Huddinges och Botkyrkas gamla elkablar. Arbetet fortsätter under 2018 och 2019.

Kjell-Ove Westlund håller upp och visar hur den gamla kabeln, slängd intill teknikboden, ser ut.

– Isolationen har försämrats genom åren. När kabeln lades på 70-talet, var det den första typen av pex-kabel (plastkabel red anm), och under åren har isolationen kraftigt försämrats och fukt har trängt in i kabeln, säger han.

 

Med hjälp av en specialutrustad kabelmätningsbuss genomför Vattenfall kabeldiagnostik via marken för att ta reda på kablarnas kvalitet, på så sätt vet man vilka kablar som är i sämst skick.

– Man brukar vilja ha ett isoleringsvärde på kabeln på 2,2 åtminstone, är det över det ska man byta. I det här arbetet får vi ofta upp kabelvärden på 10. Har de så dåliga värden så måste de bytas. Då slipper vi se denna kabel gå sönder i morgon eller nästa år, säger Kjell-Ove Westlund.

– Men det här arbetet kommer definitivt minska antalet strömavbrott i Haninge och andra kommuner, sedan kan ju strömavbrott ske ändå av andra orsaker, säger han.


Håga industriområde är det första av många mindre platser Vattenfall ska arbeta sig igenom under året.

Extrapengarna för upprustningen har alltså bolaget börjat använda nu under 2017.

En del kunder har kanske önskat att ni skulle bytt ut de gamla elkablarna tidigare, hade ni velat det?

– Vi vart ju glada att det kom, det är väl så man får se det. Vi är glada att vi nu kan genomföra den här satsningen, säger Kjell-Ove Westlund.

– Detta har ju pågått i lite mindre omfattning sedan tidigare, men nu tar vi ett stort tag, tack vare kabeldiagnostiken.