Här är strippbussen som väckt uppmärksamhet i Stockholm. Foto: Per Brandt

Strippbuss kan stoppas - saknar kollektivavtal

Strippbussen Crazy Candy har rullat på Stockholms gator i lite drygt en månad och väckt uppmärksamhet. Nu hotar Arbetsmiljöverket med arbetsförbud.

  • Publicerad 19:00, 11 jul 2019

Sedan sista maj har en rullande strippklubb på en dubbeldäckare trafikerat Stockholms gator mellan 22 och 04, onsdag till lördag. Bussen har väckt uppmärksamhet när den har rullat runt med bilder på halvnakna kvinnor och män och stannat till för att försöka håva in folk.

Strippklubb avhyst från lokal på Östermalm

Verksamheten har marknadsfört sig som ett "jämställt alternativ" i branschen, eftersom både manliga och kvinnliga dansare gör entré genom den roterande stången i bussen. Just nu kör bussen runt på "strategiska platser" i stan för att locka kunder, men den går också att förboka.

Nu hotar dock Arbetsmiljöverket att slänga på ett arbetsförbud för verksamheten.

Anledningen är att dansarna arbetar in på småtimmarna, utan kollektivavtal.

– Om man har människor i arbete mellan 00 och 04 måste man ha ett kollektivavtal, alternativt ha beviljats dispens, säger Jenny Bengtsson som är handläggare i ärendet.

Strippklubb chockar grannar på Östermalm

Arbetsmiljöverket har varit på plats för en inspektion på strippbussen och i protokollet från besöket framgår det också att de som arbetar i bussen får betalt på faktura och har provision när folk beställer alkoholfritt bubbel eller folköl i bussen, som har kafétillstånd.

Myndigheten ifrågasätter också hur trygg och säker entrén på den roterande stången är.

Om inte bolaget bakom strippbussen uppfyller kraven så kan de få arbetsförbud mellan 00-05 från och med den 23 augusti enligt Arbetsmiljöverket.

De som driver strippbussen riskerar nu också en avgift på 465 kronor per arbetare och timme som varit i strid med lagen, bakåt i tiden, enligt Arbetsmiljöverket.

Vräkta strippklubben tillbaka - runt hörnet

Om de inte åtgärdar problemet riskerar de också vite.

Men Josefin Pettersson som är vd på Entertain us after work Sweden, företaget bakom strippbussen, tycker inte att Arbetsmiljöverket gjort en korrekt bedömning.

– Våra dansare är så kallade fria yrkesutövare och egna företagare. De är alltså inte anställda av oss. Vi kommer alltså att bestrida Arbetsmiljöverkets påståenden, säger hon.

Enligt Josefin Pettersson har bolaget enbart fått positiva reaktioner på strippbussen.

– Så här långt har vi enbart fått positiva reaktioner, många par och kompisgäng som är nyfikna. De flesta ser det som en chans att uppleva striptease på ett lättsamt och roligt sätt.