På senare tid har många läsare hört av sig till Mitt i då de upplevt att det är stökigare än vanligt. Maria Wendestam bor bredvid Drakenbergsparken, där hon ofta promenerar och har sina barn i förskola. Hon håller med om att det har blivit värre.

– Det är mycket människor påverkade av alkohol och annat, i grupperingar.

Det händer att hon undviker parken vissa tider, speciellt när hon har barn med sig.

– Jag undviker trappan, speciellt när det är fint väder.

Annan bild

Vid utegymmet står Janne Andersson och tränar upp ett skadat knä.

– På torget är det stökigt, men här tycker jag det blivit lugnare. Särskilt om man jämfört med för några år sedan då det var tillåtet att dricka alkohol dygnet runt.

Samtidigt konstaterar han att det är mer vakter i området än tidigare.

– Men nu samlas a-lagarna i trappan, tidigare satt de nere vid trätrapporna vid stranden när det byggdes. Det ser inte alltid så trevligt ut, men de väljer väl att sätta sig på fina platser likt alla andra.

Nya grupperingar

Enligt Anders Lindberg, kommunpolis på Södermalm, har det skett en eskalering de fem senaste åren.

– Det kom nya grupperingar till parken och de klassiska a-lagarna och äldre missbrukare blev undanskuffade, säger han.

I kärnan av det stora antal som samlas finns runt 20 personer som polisen haft extra koll på under det gångna året, menar Anders Lindberg.

– De tillsammans är dömda för över 700 brott.

Han menar dock att de flesta som besöker parken inte behöver känna sig oroliga, då de flesta av de brott som begås riktas mot personer inom gruppen.

https://www.mitti.se/nyheter/ja-till-ordningsvakter-pa-tantoberget/repvdC!iuGzdfbeL9077F@UXRXWg/

Skärpta regler

Med anledning av ordningsstörningarna tog en enig stadsdelsnämnd på Södermalm nyligen beslut om att begränsa tiden det är tillåtet att dricka alkohol i parkerna. Nya förslaget är klockan 14–00, i stället för 07–00.

– De runt 20 personer som främst har sin vistelse här är här från klockan 07. De boar in sig och när de lagt beslag på en del av parken drar de till sig ännu fler personer, säger stadsdelsnämndens ordförande Jonas Nilsson (M).

– Alkoholförbudet ska göra så att om de inte kan boa in sig mellan 7 och 14, då får de konkurrens av människor som vill ha en picknick eller träna.

https://www.mitti.se/nyheter/efter-stoket-i-tanto-infor-ordningsvakter/lmqeq!1582485/

"Avvägning"

Att alkoholförtäring skulle vara tillåtet från just klockan 14 är en avvägning som gjorts för att platsen ska vara tillgänglig, menar Anders Lindberg.

– Förbud är knepiga. Vi vill inte begränsa möjligheten för dem som sköter sig att ha kul.

Finns inte risken att de som stör bara sätter sig någon annanstans?

– Det är vanligt, jobbar vi mer på en plats sker förflyttningar. Men i den förflyttningen hoppas vi att upplevelsen av otrygghet minskar och brotten likaså. Sedan får vi vara beredda att flytta efter om det behövs.

För att de nya reglerna ska träda i kraft måste förslaget tuggas inom stadens administration för att till sist klubbas av kommunfullmäktige. Förhoppningen är att det kan ske till nästa sommar.

https://www.mitti.se/nyheter/tanto-har-blivit-populart-bland-gangkriminella/lmtfA!8788953/