Stridsflyg landar i Rikstens rondell i oktober

Monumenten av två stridsflyg är snart på plats i Rikstens friluftsstad. De två Draken-planen ska minna om områdets militära historia. – Vi planerar för uppsättning den 2 oktober, säger Gunnar Persson på F18 kamratförening.

  • Publicerad 05:00, 21 sep 2020

Under 40 år var det militär flygplats på fälten där Rikstens friluftsstad ligger i dag. Men 1985 upphörde verksamheten. Nu ska både Botkyrkabor och besökare bli påminda om platsens historia.

Ett Draken J35B på väg att förberedas för avfärd vid F 18 Tullinge. Bilden är tagen någon gång 1965-1967 Foto: F18 Kamratförenings bildarkiv.

Tillverkningen av monumentet som föreställer två Draken-plan är på god väg hos Westermalms Metallgjuteri på Eriksbergs industriområde i norra Botkyrka.

– Allting fungerar förbaskat bra. Det är otroliga saker de gör på gjuteriet. De är är mer eller mindre konstnärer, säger Gunnar Persson från F18:s kamratförening.

Gunnar Persson på plats för att spana in arbetet på gjuteriet. Foto: F18 Kamratförening

Hit ska planen komma. Foto: F18 Kamratförening

Foto: F18 Kamratförening

På plats i rondellen vid infarten till Rikstens friluftsstad finns redan två fundament som ska bära flygplanen. Tanken är att monumentet lyfts på med kran den 2 oktober.

När det blir en officiell invigning är dock inte klart. F18:s kamratförening som haft hjälp av Tullingepartiet i processen mot ett monument vill kunna samla fler än 50 personer.

Gunnar Persson och Tullingepartiets Anders Thorén med prototypen i rondellen vid ett möte i februari. Foto: Pekka Pääkkö

Bland annat är det tänkt att Sveriges ställföreträdande flygvapenchef deltar.

– Kan vi inte samla fler än 50 personer väntar vi nog till våren med invigningen, säger Gunnar Persson.