I flera år har det pågått en strid om en påbyggnad på ett Björn Hedvall-ritat funkishus från 30-talet på Levertinsgatan.

Det är bostadsrättsföreningen Kristinebergs strand som tillsammans med byggherren GGB Properties vill bygga – men de har stött på hårt motstånd genom åren från remissinstanser, domstolar och närboende. De menar att påbyggnaden förvanskar både huset och området i stort, samt påverkar sikt och ljusinsläpp-

Efter flera förslag, överklaganden och upphävda bygglov gav i mark- och miljödomstolen i våras bostadsrättsföreningen och byggbolaget rätt.

Domstolen gick emot länsstyrelsens beslut att upphäva bygglovet och skrev bland annat att ”en försämrad utsikt och eventuell insyn inte utgör en betydande olägenhet” för att stoppa den byggrätt som detaljplanen medger.

Flera närboende överklagade även detta beslut till högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen, och hoppades att de skulle ta upp ärendet och bevilja prövningstillstånd.

Men så blir det inte.

”Mark- och miljööverdomstolen har gått igenom målet och kommit fram till att det inte finns skäl att ge prövningstillstånd i detta fall”, står det bland annat i beslutet.

Det får heller inte överklagas så mark- och miljödomstolens beslut om att ge bygglov står därför fast.