Stockholms stads satsning "skolplattformen" har hamnat i en varumärkesstrid. Foto: Most photos/Skärmdump

Strid om varumärket – Skolplattformen var upptaget

Stockholms stads satsning på en skolplattform har tidigare kritiserats för prislappen på över 700 miljoner kronor. Nu har ytterligare ett problem uppstått – en svensk entreprenör äger nämligen rättigheterna till namnet. Staden har nu kopplat in sina jurister i striden om varumärket, avslöjar Breakit.

  • Publicerad 15:53, 28 jan 2019

Stockholms stads satsning ”skolplattformen”, som lanserades hösten 2018, har mötts av hård kritik för att vara för dyr, vilket Mitt i tidigare rapporterat om. Kostnaden för tjänsten väntas överskrida den avsatta budgeten på 695 miljoner kronor med 258 miljoner kronor.

Nu har Stockholms stad hamnat i en juridisk strid om rättigheterna till varumärket. Den svenska entreprenören Håkan Fureviks bolag driver sedan flera år en digital skolplattform med samma namn, skriver nätsajten Breakit. Han ansökte om varumärkesskydd i somras och fick det beviljat några månader senare.

Men Stockholms stad vill nu upphäva varumärkesskyddet för ”Skolplattformen”. Staden menar att Patent- och registreringsverket (PRV) inte borde ha godkänt registreringen eftersom den skett ”i strid mot varumärkeslagen”. Stadsjuristen Oscar Jacobsson skickade strax före jul in kravet till PRV, som ska fatta beslut inom ett par månader.

– Företaget har tagit kontakt med oss, och vi har haft en diskussion om användningen av ordet. Vi anser att det är generiskt begrepp, och stadens jurister har bedömt att detta är en naturlig åtgärd, säger Anette Brifalk, enhetschef för digital utveckling på Stockholms stad, till Breakit.

Furevik är kritisk

Håkan Furevik är kritisk mot kommunen och menar att det skadar bolagets varumärke. Han hoppas nå fram till en förlikning där någon av av aktörerna byter namn.

– Det pågår en sådan dialog. Vi skulle behöva någon form av ersättning om vi behöver byta namn eftersom vi har marknadsfört oss som skolplattformen sedan 2013, säger Håkan Furevik, till Breakit.