Namnstrid. Vad tycker du den nya multihallen som kommunen bygger ska heta? Bygget av multihallen som det såg ut i början av januari. Foto: Armada

Strid om nya prestigebyggets namn

En missad chans att lyfta upp det lokala eller bara gött? Den nya multihallen i Åkersberga ska heta Wallenstam arena, efter Göteborgsföretaget. Det tycker alliansen, men får kritik.

  • Publicerad 10:18, 27 jan 2021

Detta ger ett tillskott till driften i femton år.

– Jag har inget emot att sponsra multihallen, men jag tycker namnet ska ha en lokal prägel, säger oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S).

– Det betyder ju att varje gång det händer bra saker i multihallen så highlightas Wallenstam – inte Österåker.

Den 11 januari beslutade alliansmajoriteten i kommunstyrelsen att föreslå ett sponsorsvtal med fastighetsbolaget Wallenstam.

Avtalet innebär att multihallen som kommunen just nu bygger i Åkers Runö ska heta ”Wallenstam arena”, efter det Göteborgsbaserade företaget.

Optimistisk. KSO Michaela Fletcher (M) tycker att det är bra att kommunen får in pengar via sponsring. Foto: Stefan Källstigen

– Det finns gott om exempel på andra hallar i landet som bär namn av olika sponsrande företag vilka i många fall är nationella och inte har en omedelbar anknytning till orten, säger Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande i Österåker.

– Vi anser att man i alla lägen ska hitta goda lösningar som värnar skattebetalarnas pengar. Detta ger ett tillskott till driften i femton år, vilket gör att kommunen kan lägga de pengarna på andra saker inom kärnverksamheterna.

Betalar fyra miljoner

För att få ha sitt namn på multihallen ska Wallenstam betala fyra miljoner, motsvarande cirka 267 000 kronor per år. När de femton åren gått ger kontraktet möjlighet till tio års förlängning.

Ann-Christine Furustrand är kritisk och anser dessutom att alliansen struntat i ett beslut i fullmäktige från i somras: Att först bjuda in det lokala näringslivet att sponsra hallen och ta fram en ny sponsringspolicy för kommunens idrottsanläggningar.

Multihallen. Så är hallen tänkt att se ut, fast namnet blir sannolikt inte ”Österåkers multihall˝ som på den här visionsbilden.

– Det handlar om två olika saker, kommenterar Michaela Fletcher.

– Den ena delen rörde en marknadsundersökning och den andra rörde en generell sponsringspolicy.

Beslutas i fullmäktige

Enligt Michaela Fletcher följde kommunen det första beslutet genom att fråga två lokala företag om de kunde matcha Wallenstams bud, ”vilket man inte hade något intresse av”. Sponsringspolicyn uppges vara på gång.

– Jag tror att om man öppnat för små och stora företag i Österåker att sponsra hallen hade det gett mer, säger Ann-Christine Furustrand som vill ha en namntävling.

S, MP, RP, och V och SD i kommunstyrelsen ville vänta med att föreslå att Wallenstam får sponsra hallen, men blev nedröstade av alliansmajoriteten.

Beslut om sponsringen fattas av fullmäktige.

Österåkers nya ”flaggskepp”

Multihallen har kallats ”ett riktigt flaggskepp, ett verkligt sportcenter i kommunen”.

Ska bestå av sex hallar för en mängd aktiviteter från vanlig skolgympa till cheerleading och handboll för upp till 2 300 besökare.

Byggkostnaden beräknas till cirka 400-430 miljoner kronor.

Byggs på uppdrag av Österåkers kommun och dess bolag Armada fastigheter.

Dessutom får multihahallen gym, kafé, reception och konferensrum.

Planerad invigning: Augusti 2022.

Visa merVisa mindre

Sponsring. Österåkers nya multihall ska heta Wallenstam arena, precis som en hall i Härryda kommun. Foto: Stefan Källstigen

Österåkers multihall – Wallenstam arena

Avtalet med Wallenstam är tänkt att gälla i 15 eller 25 år.

Bolagets koppling till Österåker är ett man nyligen byggt bostäderna Norrgårdshöjden och Söra kvarter och företaget har även ett projekt på gång vid Österåkers GK. Däremot är man inte inblandad i bygget av multihallen.

Wallenstam sponsrar även en ny arena i Härryda kommun utanför Göteborg som också heter ”Wallenstam arena”.

Visa merVisa mindre