Veronica Calembe och Magdalena Patetsos ska hjälpa unga att hantera stress. Foto: Johanna Kämpe

Stressgrupp för unga i Midsommarkransen

Allt fler unga mår dåligt, visar flera undersökningar. Nu startar Midsommarkransens ungdomsmottagning en stressgrupp för att lära unga att hantera pressen.

  • Publicerad 12:00, 11 sep 2018

För att hjälpa unga att hantera stress och press startar Midsommarkransens ungdomsmottagning en stressgrupp som startar den 25 september.

– Stress tar en väldigt stor plats i ungdomars vardag idag och det finns ett behov att reglera den här stressen, säger Veronica Calembe, barnmorska på Midsommarkransens ungdomsmottagning.

Ungdomsmottagningen hade en liknande grupp förra året och det fungerade så bra att det blir en grupp i höst igen.

– Vi vet att psykisk ohälsa bland unga ökar, men vi vet inte riktigt vad det beror på, säger Magdalena Patetsos, kurator på ungdomsmottagningen.

Ska få verktyg för att hantera stress

Men de upplever båda att pressen på unga har ökat.

– Man ska lyckas i skolan, ha bra vänner, vara snygg och tränad och vara lyckad på sociala medier. Det är inte konstigt att man mår dåligt, säger Magdalena Patetsos.

Till gruppen får vem som helst söka som är mellan 16 och 22 år. De har mest informerat unga i närområdet, men eftersom många gymnasieskolor ligger i området kan även unga från andra stadsdelar vara med. Deltagarna kommer att få lära sig hur kroppen fungerar vid stress och lära känna sig själva  bättre för och vad som stressar just dem.

– Vi ska prata om vad som händer när vi blir stressade och ge mer verktyg att hantera stressen. Den kommer att fortsätta vara där, men efter kursen ska man kunna bemöta den på ett mer adekvat sätt, säger Veronica Calembe.

Läs mer om gruppen och anmäl dig här.