– Det är stressat inom hemtjänsten. Brist på tid och vikarier­ gör att kontinuiteten hos den enskilda inte blir så bra, säger Gerd Johansson, professor emeritus vid Lunds universitet, till Siren.

I Håbo träffar de äldre som har hemtjänst i snitt elva personer från hemtjänsten under två veckors tid. Det här framgår av siffror från kommundatabasen Kolada som nyhetsbyrån Siren sammanställt.

”Omsättning av chefer”

Ett av Gerd Johanssons forskningsprojekt handlar om arbets­miljön inom hemtjänsten och hon lyfter fram personalomsättningen bland cheferna som en viktig aspekt.

– Jag tror att en stor bov är den otroliga omsättningen av chefer som vi har sett, vilket drabbar de som arbetar inom­ hemtjänsten, säger Gerd Johansson­.

Östhammar har 20 personer i snitt, vilket är den högsta inrapporterade siffrani Uppsala län. Håbo med sina elva har den lägsta.

Statistiken i Kolada gäller­ personer som är 65 år och äldre och får minst två besök av hemtjänsten varje dag. Trygghetslarm, matleveranser och hemsjukvård är inte inräknade.

Uppgifterna bygger på kommunernas egna mätningar, men det kan finnas stora skillnader i hur insamling och inrapportering av siffrorna till Kolada går till.