PREJAD. En streetraceförare försökte preja en mc-polis av vägen i Upplands Väsby på valborgsmässoaftonens kväll. Foto: Mostphotos

Streetrace-förare försökte preja mc-polis av vägen

Ett streetrace i Upplands Väsby på valborgsmässoafton kunde ha slutat riktigt illa. När polisen skulle stoppa en av bilarna vägrade föraren att stanna och försökte i stället preja mc-polisen av vägen.

  • Publicerad 10:30, 4 maj 2020

Det här är ett mycket farligt beteende.

På valborgsmässoaftonens kväll hade Stockholmspolisen en insats i de norra länsdelarna för att förhindra streetrace, en olaglig biltävling där två eller flera förare tävlar mot varandra.

– Vi hade fått uppgift om att det skulle vara någon form av streetrace på Norrortsleden, i riktning mot Arninge, säger Per Fahlström, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Inträffade vid 22-tiden

Insatsen inleddes vid 20-tiden på valborgsmässoaftonen kväll. Händelsen i Upplands Väsby inträffade vid 22-tiden, enligt polisen.

Det var när en av streetracebilarna skulle stoppas för kontroll som föraren vägrade att stanna En motorcykelpolis och polishelikopter följde då efter bilen. I samband med förföljandet försökte föraren preja mc-polisen av vägen – dock utan att lyckas.

– Det här är ett mycket farligt beteende, men som tur var slutade det väl den här gången, säger Per Fahlström.

Stannade vid Fornboda

Föraren följdes efter av polishelikoptern och stannade bilen i närheten av Fornboda i Upplands Väsby kommun där han kunde gripas.

Föraren visade tecken på drogpåverkan och hade en så kallad taser, ett elchockvapen, på sig när han greps som misstänkt för försök till grov misshandel, brott mot vapenlagen och drograttfylleri.

Skadades inte fysiskt

Motorcykelpolisen skadades inte fysiskt vid händelsen.

– Även om polisen inte skadades fysiskt är det klart att det inte känns bra efter en sådan här händelse, säger Per Fahlström.

Den gripna personen anhölls dagen efter, den 1 maj, misstänkt för försök till grov misshandel.

Streetrace – olaglig biltävling

Streetracing kallas olagliga biltävlingar som körs i trafiken. Dock kan också street racing köras på allmän väg.

Den klassiska formen av streetracing är korta snabba lopp där två bilar tävlar mot varandra över en kortare sträcka, oftast 1/4 eller 1/8 engelsk mil (402 respektive 201 meter).

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre