Strandvägen het politiskt potatis

Debatten om Strandvägen i somras handlade om allt från krav på ordning och reda till integration och människors rätt att röra sig fritt i staden. Men frågan är en het politisk potatis.

  • Publicerad 21:48, 1 okt 2021

I veckan ordnade Östermalms stadsdelsförvaltning och polisen en trygghetsvandring på Strandvägen. En av deltagarna var Birgit Marklund Beijer (S), vice ordförande i Östermalms stadsdelsnämnd.

– Jag håller med de boende om att det är ett problem med den här trafiken, det har varit väldigt störande, säger hon.

Hon menar att det har varit ett konstruktivt samarbete där förslag från de boende resulterat i konkreta åtgärder från myndigheterna.

– Det är en stor fråga, och det är bra att medborgare får komma till tals och framföra synpunkter. Men att koppla det till invandring tar jag absolut avstånd ifrån.

Hur ska man kunna lösa problemet, utan att bara flytta på det?

– Det är en svår fråga. Trafikkontoret kan göra mycket, men polisens närvaro är också en viktig del. Och fältassistenter – både äldre och unga ska kunna känna sig trygga och röra sig över hela stan. Det handlar inte bara om Strandvägen, säger Birgit Marklund Beijer.

Mitt i har sökt flera andra politiker i Stockholm för att fråga hur de ser på situationen på Strandvägen, och den koppling till integrationen som bland andra Fredrik Kärrholm gör.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP), som också kandiderar till riksdagen nästa år, oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) och finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) har alla avböjt att kommentera detta.