Strandskolans kök kan prisas – trefaldigt

Strandskolans kök är nominerat i tre kategorier i mattävlingen White guide junior. Här kan årets skolrestaurang finnas, liksom årets skolkock och årets hållbara offentliga restaurang. – Det är stort, säger kökschefen Åke Klarkvist.

  • Publicerad 05:00, 26 jun 2019

De grekiska biffarna står på tining. Blomkålsgratängen är redo att gräddas. Salladsbuffén är framdukad. Det börjar dra ihop sig till lunch när Mitt i Tyresö hälsar på Strandskolans kök. I dag blir det också pyttipanna och hamburgare. Här i köket lagas det mat till 930 personer.

– I dag har vi restdag. Vi kallar det Strandbuffé. Det har vi en dag i veckan, så behöver vi inte slänga så mycket, säger köksmästare Åke Klarkvist.

Det här är det bästa jag har gjort

Han pekar på fläsk som står på bänken.

– Den gör vi carbonara av en annan dag.

Avgörs i september

Han kan bli årets skolkock. I konkurrens med nio andra i Sverige tävlar han om titeln i mattävlingen White guide junior. Strandskolan kan också kamma hem andra priser i samma tävling – nämligen årets skolrestaurang och årets hållbara offentliga restaurang.

– Det är jättekul. Jag är överraskad. Det är stort.

Åke Klarkvist kan bli årets skolkock. Foto: Åsa Sommarström

Förra året var skolan också nominerad i den sistnämnda kategorin men fick se sig slagen. I september står det klart hur det går i år.

– Nomineringen i sig är en slags vinst, säger Åke.

Han har jobbat i branschen sedan han var 17 år – både utomlands och i Sverige. Han har drivit vegetarisk restaurang på Södermalm och arbetat i till exempel Nya Zeeland och Australien. Här på Strandskolan började han som kock 2013.

– Det här är det bästa jobbet jag har haft. Här har jag en sådan frihet att skapa det jag vill och använda det jag har i bagaget.

Han tror att just bagaget är en orsak till nomineringarna.

– Vi driver köket som om det vore vår egen restaurang, det är så man blir framgångsrik. Vi lägger hjärta och själ i det.

Ny kokbok på gång

Och det är ju inte varje skolkök som har gett ut en kokbok. ”Strandskolans gröna recept” gavs ut förra året och är tänkt att inspirera andra som jobbar i kommunens kök. En ny bok är på gång – om kökets temaveckor.

Rislampor hänger kvar i köket som ett minne efter senaste temat.

– Vi pyntade, serverade bara Kinamat hela veckan och klädde upp oss och satte på musik. Jag ser det lite som en utbildning att komma hit och äta.

Jonna Anttila och Åke Klarkvist jobbar tillsammans med böcker och temaveckorna. Foto: Åsa Sommarström

Jonna Anttila fyller i. Tillsammans med Åke har jobbat med boken och temaveckorna.

– Det ska vara en upplevelse och lite skoj att äta. Vi är glada mattanter, säger hon.

Gänget i köket: Ulf Eriksson, Helena Westin, Sirpa Törrönen, Jonna Anttila, Åke Klarkvist och Xiao Qin Liao.

Fakta

Detta är White Guide Junior

Syftet med White Guide Junior och White Guide Senior är enligt arrangören, gastronomiska kommunikationsbyrån Bergkvist Publishing, att lyfta det goda som görs på förskolor, skolor och seniorboenden runt om i Sverige.

White Guide Junior premierar helhetstänk och samarbete kring de offentliga måltiderna. Totalt delas pris ut i 13 kategorier.

Totalt har 250 förskolor, skolor och seniorboenden testats under det senaste året.

Strandskolan är nominerad i tre av dem:

I kategorin Årets skolkock är tio kockar nominerade.

I kategorin Årets skolrestaurang är trettio kök nominerade.

I kategorin Årets hållbara offentliga restaurang är tio kök nominerade.

Visa merVisa mindre